ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ
του Μάνου Δημητρούλη*
Λατρεύουμε να μαγειρεύουμε σουπίτσες γιατί μας βοηθούν να χορταίνουμε με λίγες θερμίδες γεμίζοντας μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
Πάμε να φτιάξουμε φανταστική μανιταροσουπα και αυτή τη φορά ιδανική για τους φίλους μας που δεν έχουν ραβδομπλέντερ ή πολυκοπτικό μηχάνημα.
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
600 γρ. φρέσκα μανιτάρια
1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
400 ml γάλα χαμηλών λιπαρών
700 ml ζωμό λαχανικών
1/2 κ.σ. βούτυρο χαμηλών λιπαρών
35 ml κονιάκ
2 κ.σ. αλεύρι
1 χούφτα φρέσκο θυμάρι
1/4 κ.γ. σκόνη αποξηραμένου σκόρδου
κρουτόν για γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο και μόλις γυαλίσουν προσθέτουμε τα μανιτάρια. Σοτάρουμε μέχρι τα μανιτάρια να βγάλουν και να απορροφήσουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε σε υψηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το αλεύρι ώστε να σκεπάσει τα μανιτάρια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το γάλα, το θυμάρι και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε. Μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά με κλειστό καπάκι.
Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με κρουτόν, φρέσκο θυμάρι και σοτέ μανιτάρια.
Εναλλακτικά χτυπάμε με ραβδομπλέντερ χειρός για βελουτέ σύσταση ή αφαιρούμε τα μισά μανιτάρια, χτυπάμε τα υπόλοιπα και αναμειγνύουμε ώστε να έχουμε βελουτέ σούπα αλλά και μανιτάρια για διαφορετικές υφές.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ανά μερίδα (1/4 συνταγής)
Ενέργεια: 196 kcal
Υδατάνθρακες: 33 γρ.
Πρωτεΐνη: 9.9 γρ.
Λιπαρά: 3.8 γρ.
Κορεσμένα Λιπαρά: 1.6 γρ.
Φυτικές Ίνες: 5.8 γρ.
.....................
Ο Μάνος Δημητρούλης είναι Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc Αθλητικής Διατροφής και συγγραφέας.
ΠΗΓΗ: https://dietstories.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου