ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Την Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκαν 25 μαθητές της Γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας προκειμένου να λάβουν μέρος στο 1ο μαθητικό Συνέδριο Αστρονομίας που διεξήχθη στις 7 Μαρτίου στην Πατριαρχική Σχολή Μαρασλή, στο πλαίσιο τετραήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής. Το θέμα της σύναξης ήταν «Αστρικές διαδρομές της φιλοσοφίας» και συμμετείχαν 14 ελληνικά σχολεία με ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις το καθένα. Τελούσε κυρίως υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διοργανώθηκε από το 1ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Ζαγοριανάκου, στο πλαίσιο των 570 ετών της Μεγάλης του Γένους Σχολής.
Η εισήγηση των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας είχε το θέμα: «Ουρανογραφία και Ναυσιπλοΐα: Σύνδεση και εξάρτηση των ναυτικών εξερευνήσεων από την παρατήρηση των αστεριών». Ξεκίνησε από την αρχαιότητα ( 2η χιλιετία π.Χ.) παρουσιάζοντας τα ταξίδια των Μυκηναίων, των Φοινίκων και των αρχαίων Ελλήνων που γινόταν με οδηγό τα αστέρια. Αναφέρθηκαν σε σημαντικά πρόσωπα που οι ανακαλύψεις και οι εφευρέσεις τους βοήθησαν τους ναυτικούς στα ταξίδια τους. Έγινε αναφορά στη συμβολή του Ίππαρχου του Ρόδιου και του Ερατοσθένη. Μιλήσανε για τον Χριστόφορο Κολόμβο και τα ταξίδια του (15ο - 17ο αιώνα), για τον θαλασσοπόρο Μαγγελάνο αλλά και για τον αστερισμό του Σταυρού του Νότου ως σημείο αναφοράς των ταξιδιών. Δεν παραλήφθηκαν οι ανακαλύψεις του John Hadley και του John Bird του18ου αιώνα, φτάνοντας στο σήμερα που με την συμβολή των αρχαίων αστρονομικών οργάνων, όπως ο εξάντας και ο αστρολάβος τελικά φθάσαμε στην δημιουργία του σημερινού GPS και των σημερινών θαλάσσιων ταξιδιών.
Στην διάρκεια της εκδρομής οι μαθητές επισκέφτηκαν τα σημαντικότερα αξιοθέατα και μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Η αρχή έγινε από τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους της από την ξεναγό που συνόδευε την ομάδα μέχρι και την τελευταία μέρα. Οι μαθητές θαύμασαν τον μεγάλο και επιβλητικό ναό, παρατήρησαν με δέος τα ιστορικά ψηφιδωτά, και έβγαλαν πολλές φωτογραφίες.
Ακολούθησε περιήγηση στον χώρο που ήταν ο βυζαντινός ιππόδρομος, γνωστός ως ο τόπος έναρξης της στάσης του Νικά. Επόμενη στάση ήταν η Βασιλική κινστερνα, αποθήκες νερού που έχτισε ο Ιουστινιανού με κολόνες από όλη την αυτοκρατορία που περίσσεψαν κατά την διάρκεια της κατασκευής της Αγίας Σοφίας . Σε αυτόν τον εντυπωσιακό χώρο οι βυζαντινοί αποθήκευαν ποσότητες νερού, ώστε να έχουν επάρκεια σε περίπτωση πολιορκίας της Πόλης.
Με το ξημέρωμα της δεύτερης ημέρας οι μαθητές, αναχώρησαν με προορισμό την Μεγάλη του Γένους Σχολή όπου θα διεξαγόταν το συνέδριο. Εκεί οι μαθητές άκουσαν και έμαθαν σημαντικές πληροφορίες για τον κόσμο της Αστρονομίας, παρουσίασαν την εργασία τους και απόλαυσαν ένα κέρασμα από την σχολή. Μετά το συνέδριο οι μαθητές περπάτησαν μια μικρή απόσταση και έφθασαν στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, ένας ιστορικός και σημαντικός χώρος για την Ορθοδοξία. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν τη μόνη της Ζωοδόχου Πηγής, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν και γέμισαν μπουκαλάκια με αγίασμα της μονής.
Επόμενος σταθμός ή ιστορική εκκλησία της Παναγίας της Βλαχέρνας. Εκεί ο πατριάρχης Σέργιος μια χιλιετία πριν έψαλε για πρώτη φορά τον Ακάθιστο ύμνο με όλο τον λαό της Βασιλεύουσας, ως ευχαριστία που αντιμετώπισαν την πολιορκία των Αβάρων, ενώ ο Ηράκλειος πολεμούσε για τον Τίμιο Σταυρό με το στράτευμα του στην ανατολή. Όπως και οι πρόγονοί τους, εκεί ψάλανε όλοι μαζί τον Ακάθιστο Ύμνο δημιουργώντας συναισθήματα συγκίνησης και δέους για εκείνα τα χρόνια. Ύστερα οι μαθητές περπατώντας είδαν από κοντά την συνοικία του Φαναριού, μιας ιστορικής συνοικίας, και επέστρεψαν στο Οικουμενικό Πατριαρχεί, όπου αντιπροσωπεία μαθητών παρακολούθησε την Ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Την επόμενη μέρα με πλοίο επισκέφτηκαν τα Πριγκιποννήσια . Πρώτος σταθμός η Χάλκη, το νησί όπου βρίσκεται η πολυφημισμένη Θεολογική σχολή της Χάλκης. Στο κλειστό από το τουρκικό κράτος εκπαιδευτικό ίδρυμα ξεναγήθηκαν, έμαθαν την ιστορία και τα σχέδια για το μέλλον της σχολής από την ξεναγό. Επόμενος σταθμός η Πρίγκηπος. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έχουν ελεύθερο χρόνο και την άδεια να εξερευνήσουν μόνοι τους το νησί για δύο ώρες, νησί που παντού θυμίζει την ελληνική παρουσία του παρελθόντος.
Την τελευταία μέρα οι μαθητές επισκέφθηκαν την Μόνη της Χώρας. Θαύμασαν τα μοναδικά ψηφιδωτά και τις αγιογραφίες της, άκουσαν με ενδιαφέρον τις ιστορίες που απεικόνιζαν τον Χριστό και τους Άγιους και έφυγαν κατευθείαν με προορισμό το Καπάλιτσαρσί, δηλαδή το παζάρι της Πόλης . Από εκεί οι μαθητές αγόρασαν μπαχαρικά, σουβενίρ και βότανα σε σχετικά καλή τιμή και αναχώρησαν για τον πύργο του Γάλατα, όπου τον περιηγήθηκαν από τον περιβάλλοντα χώρο. Τελευταίος προορισμός η συνοικία του Πέραν και ειδικότερα η περιοχή Ταξιμ, η κεντρική οδός του Πέραν με τα σύγχρονα καταστήματα. Περιοχή που κατοικούνταν παλαιότερα από Έλληνες και Αρμένιους.
Τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί: Ευγενία Λουμπαρδιά, Αικατερίνη Δοκοπούλου και Ιωάννης Μπαλαμούτης.
Η επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη πρόσφερε έναν συνδυασμό γνώσεων και όμορφων στιγμών. Επισκέφτηκαν την Βασιλεύουσα Πόλη! Την πρωτεύουσα της ιστορικής βυζαντινής αυτοκρατορίας. Είδαν από κοντά τα σημαντικότερα αξιοθέατα και κτίρια της και πέρασαν ένα δημιουργικό χρόνο μαζί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΙΟΛΕΤΗΣ, ΑΝΝΑ ΨΑΡΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου