Διαβάζοντας τώρα και κάποτε…
Του Νίκου Τσούλια*
Η μάθηση, το διάβασμα, η εκπαίδευση διαρκώς μετασχηματίζονται σε αρκετά συστατικά τους στοιχεία, αφού συναρτώνται με το πολιτισμικό και με το ευρύτερο μορφωτικό συγκείμενο. Αλλάζουν οι «καιροί» και οι αλλαγές τους αφορούν σχεδόν κάθε πτυχή της κοινωνίας.
Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει εκσυγχρονιστεί τις τελευταίες δεκαετίες και προσπαθεί – όχι και πολύ επιτυχημένα – να βρει έναν σύγχρονο ευρωπαϊκό βηματισμό. Βέβαια πρέπει να δεχτούμε ότι η ελληνική κοινωνία και πιο συγκεκριμένα η ελληνική οικογένεια έχει μια διαχρονική ισχυρή προτεραιότητα όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών της. Θεωρούν ότι η εκπαίδευση της νέας γενιάς είναι η πρώτη επένδυση για τη καλύτερη δυνατή διαμόρφωση ενός ευοίωνου μέλλοντος. Αλλά αυτή η προτεραιότητα έχει μια στρέβλωση˙ δεν συνδέεται με μια ευρεία μορφωτική κουλτούρα ούτε και με μια δια βίου σχέση με τη γνώση και με την παιδεία, αλλά έχει έντονα χρησιμοθηρικό χαρακτήρα μιας επαγγελματικής κυρίως εξέλιξης.
Ίσως το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα στο διάβασμα των παλιότερων εποχών σε σχέση με το αντίστοιχο των σημερινών εποχών να είναι ότι οι μαθητές / μαθήτριες τότε διάβαζαν μόνοι τους σε μεγάλο βαθμό, δεν είχαν δηλαδή τα πολλαπλά σημερινά παρα-εκπαιδευτικά στηρίγματα και κυρίως τον κοινωνικής έκτασης πλέον φροντιστηριακό μηχανισμό. Τότε οι μαθητές / μαθήτριες – ιδιαίτερα των αγροτικών περιοχών – τη μόνη βοήθεια που είχαν ήταν η αλληλοστήριξή τους. Όχι μόνο δεν υπήρχαν φροντιστήρια εκτεταμένης έκτασης αλλά δεν υπήρχαν ούτε και σχολικά βοηθήματα παρά μόνο φροντιστηριακά βιβλία και αυτά σε πολύ περιορισμένη κλίμακα.
Θα πρέπει να σημειωθεί επιπλέον ότι οι μαθητές / μαθήτριες των παλιότερων εποχών – και κυρίως στα αγροτικά και στα εργατικά κοινωνικά στρώματα – βοηθούσαν ενεργά την οικογένειά τους στις εργασίες και ο χρόνος του διαβάσματος συχνά περιοριζόταν μετά το τέλος της ημέρας! Οι δε γενικότερες συνθήκες και προϋποθέσεις ήταν επίσης πολύ κακές, απόρροια του γενικότερου φτωχού εν πολλοίς βιοτικού επιπέδου του λαού μας.

Θα πρέπει να στοχαστούμε επί της ιστορίας του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Να αναλύσουμε τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία ως βασική συνθήκη για το σχεδιασμό μιας σύγχρονης και ελκυστικής θεσμικής εκπαίδευσης. Παράλληλα οφείλουμε να μελετήσουμε την εικόνα των εκπαιδευτικών συστημάτων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για να λάβουμε υπόψη μας και τις δικές τους τάσεις, όπως επίσης και τα πορίσματα των εκπαιδευτικών συνεδρίων των διεθνών οργανισμών (ΟΥΝΕΣΚΟ κλπ) και των Εκπαιδευτικών Ενώσεων (Διεθνής Οργάνωση των Εκπαιδευτικών…). Να σταματήσουμε να ασχολούμαστε διαρκώς και διαρκώς με το εξεταστικό σύστημα, που αποτελεί και το πιο απτό δείγμα έλλειψης ουσιαστικής εκπαιδευτικής πρότασης!
ΠΗΓΗ: anthologio.wordpress.com
----------------------------------------------------------------------
* Ο Νίκος Τσούλιας είναι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΟΛΜΕ από το 1996 έως το 2003
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου