Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Energy Drinks

Tι είναι τα Ενεργειακά Ποτά 

Πολλά άτομα στην ηλικία σου παγκοσμίως καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες ενεργειακά ποτά. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 30 με 50% των παιδιών και των εφήβων καταναλώνει σε συχνή βάση ενεργειακά ποτά.
Τα συγκεκριμένα ποτά αποτελούνται από υδατάνθρακες σε υψηλά ποσοστά (8-12%), καθώς και από άλλα συστατικά, με κυρίαρχα την καφεΐνη, την ταυρίνη και το γκουαρανά, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να αποδειχτούν βλαβερά για την υγεία σου!
Η υψηλή κατανάλωση καφεΐνης (η οποία ούτως ή άλλως περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες εντός των ενεργειακών ποτών) έχει συνδεθεί μεταξύ άλλων με συμπτώματα, όπως ευερεθιστότητα, εκνευρισμό, άγχος, αύξηση καρδιακής συχνότητας, αϋπνία και στομαχικές διαταραχές.
Η ταυρίνη από την πλευρά της, από μόνη της και σε μεγαλύτερο βαθμό όταν είναι σε συνδυασμό με την καφεΐνη, έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για την αύξηση της καρδιακής συχνότητας κατά 5 με 7 χτύπους το λεπτό και για διάστημα μέχρι και 4 ώρες. Επίσης, έχει βρεθεί ότι αυξάνει παρατεταμένα τη συνολική αρτηριακή πίεση του αίματος.
Άλλες ουσίες που περιέχονται στα ενεργειακά ποτά, όπως το γκουαράνα και το τζίνσενκ, είναι ουσιαστικά φυτικά εκχυλίσματα που μιμούνται τη δράση της καφεΐνης, και μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνεπώς αν αναλογιστείς το γεγονός ότι πέρα από τις υψηλές ποσότητες καφεΐνης περιέχονται στα ενεργειακά ποτά και ουσίες που προσομοιάζουν στη δράση της, οι πιθανότητες πρόκλησης αρνητικών συνεπειών για την υγεία αυξάνονται σημαντικά.
Τέλος, δεν θα πρέπει να αμελήσεις το γεγονός ότι τα σάκχαρα και οι γλυκαντικές ουσίες που περιέχονται σε υψηλό βαθμό στα ενεργειακά ποτά συντελούν στην εύκολη και αυξημένη πρόληψη θερμίδων, και κατ' επέκταση στην αύξηση του σωματικού σου βάρους, ενισχύοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας και των συνεπειών της.
Όταν, λοιπόν, πας να καταναλώσεις κάποιο ενεργειακό ποτό, μήπως να το ξανασκεφτείς…;

ΠΗΓΗ: ΕΥΖΗΝ - Πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με αποδέκτη το μαθητικό πληθυσμό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου