Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

ΕΛΕΝΗ ΕΥΡΥΠΙΔΗ

ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το θέατρο Κνωσός για να παρακολουθήσει την παράσταση «Ελένη» του Ευριπίδη επισκέφτηκε η Γ' τάξη του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, στο πλαίσιο του μαθήματος Αρχαία Ελληνικά από μετάφραση.
  
Η παράσταση «Ελένη» σε σκηνοθεσία του Λάμπρου Τσάγκα ξεκινά με ένα video στο οποίο ο καθηγητής Πανεπιστημίου Κώστας Γεωργουσόπουλος μιλάει για την σημασία της Αρχαίας τραγωδίας και της Ελένης. Παρουσιάζονται επίσης  ανακατασκευασμένα αρχαία ελληνικά όργανα με τον ήχο τους, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τον συνθέτη Νίκο Ξανθούλη για τη σύνθεση της μουσικής της παράστασης.
Έπειτα αρχίζει η παράσταση η οποία ακολουθεί πιστά το κείμενο του Ευριπίδη σε μετάφραση, με την γνωστή στους μαθητές ιστορία της Ελένης. Τα κοστούμια που χρησιμοποιήθηκαν δεν ήταν ανάλογα με την εποχή στην οποία αναφέρεται το έργο. Ο φωτισμός από τον Δημήτρη Παπαδόπουλο και η μουσική του Νίκου Ξανθούλη ενίσχυαν την παράσταση.
Οι μαθητές μπορούσαν να καταλάβουν και να παρακολουθήσουν το έργο διότι το διδάσκονται στο σχολείο.  Παράλληλα η παράσταση τους βοήθησε να δημιουργήσουν μια εικόνα για το πώς παιζόταν αυτή η τραγωδία στην Αρχαία Αθήνα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΑΝΕΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου