Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

«Διαμορφώνοντας το μέλλον μας»

Συμμετοχή στο Athens Science Festival
«Διαμορφώνοντας το μέλλον μας»! Με αυτό το σύνθημα, το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τις 29 Μαρτίου εώς τις 2 Απριλίου 2017, όπου προσκάλεσε και προκάλεσε για μια βουτιά στην τεχνολογία του μέλλοντος. Φυσικά και είχε δυναμική παρουσία το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας!

Κατά τη διάρκεια του Athens Science Festival, μικροί και μεγάλοι, είχαν  την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες, εκθέσεις, παρουσιάσεις και προβολές, καθώς και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.
Το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας συμμετείχε για τρίτη χρονιά στο φεστιβάλ με σκοπό όσοι θα παρακολούθούσαν την παρουσιάση του, να ζήσουν  μια διαφορετική Πρωταπριλιά και να τους βοηθήσει να διαχωρίσουν  με τους πιο διασκεδαστικούς και πρωτότυπους τρόπους τις αλήθειες από τα ψέματα.
Τα πειράματα
1ο  πείραμα: Το αυγό που αδυνατίζει …και μπαίνει σε μπουκάλι με μικρό στόμιο χωρίς να καταστραφεί! Επίσης το βγάζουμε από το μπουκάλι, από το ίδιο στόμιο, αλώβητο, μειώνοντας και αυξάνοντας αντίστοιχα, την πίεση του αέρα στο εσωτερικό της φιάλης.
2ο πείραμα: Αντλία νερού… με ένα μπουκαλάκι νερού, ένα καλαμάκι και ένα μπαλόνι φουσκωμένο με αέρα. «Παίζαμε» με την ισορροπία υδροστατικής και ατμοσφαιρικής πίεσης.
3ο  πείραμα: Μία κατασκευή- πρότυπο του θώρακα- πνεύμονα- διαφράγματος για την εξήγηση με την βοήθεια της πίεσης του μηχανισμού αναπνοής/εκπνοής.
4ο  πείραμα: Μετατρέψαμε τις πατάτες σε …αχινούς «καρφώνοντας» καλαμάκια. Τα κάναμε δυνατά σαν καρφιά αυξάνοντας την πίεση στο εσωτερικό τους, εγκλωβίζοντας απλά αέρα με το δάχτυλό μας.
5ο  πείραμα: «Ενώσαμε» δύο βιβλία τόσο δυνατά… χωρίς κόλλα… που ενήλικες δεν μπορούσαν να τα χωρίσουν! Δείξαμε ότι αυξάνοντας την επιφάνεια επαφής, αυξάνεται τόσο πολύ η τριβή μεταξύ τους που έμοιαζαν κολλημένα. 
6ο  πείραμα: Φτιάξαμε σουβλάκια με καλαμάκια και… φουσκωμένα μπαλόνια. Δείξαμε έτσι την ελαστικότητα του πολυμερούς πλαστικού. 
7ο  πείραμα: Φρουτοχημεία του DNA. Λιώνοντας μπανάνες απομονώσαμε  DNA από το υπόλοιπο κύτταρο και φαινόταν καθαρά η δομή του!
8ο  πείραμα: «Εξαφανίσαμε» ένα ποτήρι …χρησιμοποιώντας τις γνώσεις μας για τους δείκτες διάθλασης των υλικών και το ταξίδι του φωτός μέσα τους!
9ο  πείραμα: Πρωταπριλιάτικη…σφαγή!!! «Κόβαμε»… τις παλάμες μας  και «γεμίζαμε» αίμα χρησιμοποιώντας δείκτες και χημικές βάσεις. «Καθαρίζαμε» το έγκλημα με εξουδετέρωση της βάσης από ένα οξύ! Όταν το κοινό ήταν μικρά παιδιά με τον ίδιο τρόπο, με μαγικό κόκκινο «μελάνι» τους ζωγραφίζαμε φατσούλες στο χέρι τους!
Τα παιδιά με πολύ ενθουσιασμό και επιμέλεια παρουσίασαν τα οργανωμένα και προγραμματισμένα πειράματα με την αμέριστη συμπαράσταση των καθηγητριών τους Κορίνα Ρόζη, Γεωργία Πράππα και Κατερίνα  Ραυτοπούλου.
Ο χώρος που βρισκόνταν το σχολείο  ήταν συνέχεια γεμάτο με κόσμο και η αντιμετώπιση από όσους παρακολούθησαν τα πειράματα και ειδικά από τα παιδιά που τους επισκέφτηκαν ήταν ενθουσιώδης και πολλές φορές ξέσπαγαν σε αυθόρμητα χειροκροτήματα ή επιφωνήματα.
Οι μαθητές στο τέλος της παρουσίασης μπορεί να ήταν λίγο κουρασμένοι αλλά και τόσο χαρούμενοι για την επιτυχία της εμφάνισης τους.
ΣΣ. Η φωτογραφική κάλυψη ανήκει στις μητέρες Γεωργία Κανατά και  Ματίνα Κοραή.

Μαρία Σιαπατόρη
ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου