Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ

Επίσκεψη στο Βοτανικό κήπο Ιουλίας και Αλέξανδρου Διομήδους στο Χαιδάρι, πραγματοποίησαν οι μαθητές της περιβαλλοντικής και της ρητορικής ομάδας του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι και δρω».  


Σκοπός της επίσκεψης ήταν οι συμμετέχοντες να μάθουν περισσότερα, να γνωρίσουν καλύτερα και να εξοικειωθούν με τη φύση και τα φυτά. Ταυτόχρονα τους δόθηκε η ευκαιρία να μάθουν ποια φυτά είναι κατάλληλα για να φυτευθούν στην αυλή του σχολείου. Φύτεψαν φασόλια και ρίγανη χωρισμένοι σε ζευγάρια γνωρίζοντας έτσι και τη σχετική διαδικασία.
Ο Διομήδειος Κήπος έχει την μορφή μεγάλου περιποιημένου δάσους και φιλοξενεί τεράστια ποικιλία δέντρων, φυτών και λουλουδιών από κάθε γωνιά του κόσμου. Έτσι οι επισκέπτες μπόρεσαν και περιηγήθηκαν με την βοήθεια ξεναγού μέσα στον κήπο και έμαθαν πάρα πολλά για την ιστορική αξία κάποιων φυτών. Κάποια είδη που  προκάλεσαν ιδιαίτερο θαυμασμό ήταν: το δενδρολίβανο και η μυρωδία του, ο Κισσός, ο Νάρκισσσος, το μπαμπού, αλλά και η Αγγελική, ο Κατιφές, η Γκαϊλάρντια, η Καλεντούλα και η Ματζουράνα.
Γνώρισαν από κοντά τα φυτά που καλλιεργούνται εκεί και τα οποία είχαν πάνω τους ενημερωτικές πινακίδες με πληροφορίες για την ταυτότητα και την γεωγραφική τους εξάπλωση. Το έμπειρο προσωπικό του Ιδρύματος μοιράστηκε τις γνώσεις του με τα παιδιά κυρίως για  τα βότανα και κάποια ιστορικά φυτά. Έτσι προσπάθησαν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά σχετικά με την προστασία της φύσης.
Ο κήπος αυτός είναι ο μεγαλύτερος Βοτανικός κήπος της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.Έχει συνολική έκταση περίπου 1860 στρεμμάτων , τα οποία καλύπτονται από φυσική κυρίως βλάστηση που περιλαμβάνει περισσότερα από 500 είδη. Τα 200 περίπου από τα 1860 στρέμματα είναι καλλιεργημένα και φιλοξενούν περισσότερα από 4000 είδη φυτών. Είναι χωρισμένα στα εξής τμήματα: Δενδρώνας, Ανθώνας, Φαρμακευτικά φυτά, Ιστορικά φυτά, Συστηματικό τμήμα, Οικονομικά φυτά, Θερμοκήπιο και Φυτώριο.
Ο κήπος εκτός του ότι αποτελεί πνεύμονα πρασίνου και χώρο αναψυχής για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής αλλά και της υπόλοιπης περιοχής, λειτουργεί και ως πεδίο έρευνας και επιμόρφωσης του κοινού.
Οι μαθητές πραγματικά φάνηκε να ενθουσιάζονται ιδιαίτερα με την ομορφιά του κήπου και να απολαμβάνουν αυτή την εκδρομή, συζητούσαν για την εξαιρετική εμπειρία  που έζησαν και τις γνώσεις που αποκόμισαν. 
Ανυπομονούσαν να δουν τα φυτά στα γλαστράκια να μεγαλώνουν με το πέρασμα του καιρού, να εφαρμόσουν τις συμβουλές που τους δόθηκαν στον κήπο του σχολείου και να συζητήσουν για αυτήν την εμπειρία με τους καθηγητές. 

                ΗΛΙΑΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΣΙΑΠΑΤΟΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου