Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Δίκαιη η απόφαση;

ΤΑ ΟΚΤΩ ΚΑΡΒΕΛΙΑ

Δύο Άραβες που ταξίδευαν μαζί κάθισαν να φάνε κάτω από τον ίσκιο μιας χουρμαδιάς. Ο πρώτος έβγαλε από το δισάκι του πέντε καρβέλια. Ο δεύτερος έβγαλε τρία. Εκείνη τη στιγμή παρουσιάστηκε ένας τρίτος ταξιδιώτης και τους ζήτησε αν είχαν να του δώσουν κι αυτού να φάει.

Οι δύο πρώτοι μοίρασαν τότε τα ψωμιά σε τρία ίσα μερίδια  και καθένας έφαγε το μερτικό του. Όταν τελείωσε το δείπνο ο ξένος  πλήρωσε 8 γρόσια για το ψωμί που έφαγε κι ύστερα σηκώθηκε κι έφυγε. Ο Άραβας που είχε τα πέντε καρβέλια κράτησε πέντε γρόσια κι έδωσε τρία στον σύντροφό του. Μα εκείνος διαμαρτυρήθηκε γιατί κατά την κρίση του έπρεπε να πάρει τέσσερα. Στο τέλος αποφασίζουν να πάνε στον Κατή (ανώτατος δικαστής). Ο Κατής ακούει με προσοχή την ιστορία τους, σκέπτεται λίγη ώρα και λέει: «Εκείνος από τους δυο σας που είχε τα πέντε ψωμιά θα πάρει εφτά γρόσια και ο δεύτερος που είχε τρία θα πάρει ένα μονάχα. Αυτή είναι η απόφασή μου.»
Είχε δίκιο ο Κατής;

ΠΗΓΗ: Η διάπλασις των παίδων

ΥΓ. Οι απαντήσεις να γράφονται στα σχόλια του Διαλείμματος...

1 σχόλιο:

  1. Δίκιο είχε ο κατής. Τα οκτώ καρβέλια μοιράστηκαν σε τρία ίσα μέρη. Από τρία το καθένα, 8Χ3=24. Εκείνος που είχε 5 καρβέλια είχε 15 κομμάτια. Έφαγε 8 και έδωσε 7, άρα εδικαιούτο να πάρει 7 γρόσια. Εκείνος που είχε 3 καρβέλια είχε 9 κομμάτια, έφαγε 8 κι έδωσε ένα, άρα του αναλογούσε ένα γρόσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή