Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Γιορτή τής 17ης Νοεμβρίου

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 1973

Ο εορτασμός της 17ης Νοεμβρίου 1973, στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, περιλάμβανε την εξιστόρηση των γεγονότων μέσα από προβολές, δρώμενα και ερμηνεία τραγουδιών.

H θεατρική ομάδα παρουσίασε σε δραματοποιημένη διασκευή της καθηγήτριας Θεοδώρας Μπατίλα μέρος του βιβλίου της Ζώρζ Σαρή, «Τα γενέθλια». Η χορωδία που συντόνιζε η καθηγήτρια Βασιλική Σάββα απέδωσε   επετειακά τραγούδια: Το γελαστό παιδί, Πότε θα κάνει ξαστεριά, Ένα το χελιδόνι και Λεβέντης εροβόλαγε,. Ανάμεσα στις σκηνές του θεατρικού και τα τραγούδια της χορωδίας παρεμβάλλονταν διάφορα βίντεο και εικόνες, που επιμελήθηκε η καθηγήτρια Αικατερίνη Ρόζη, τα οποία συνέδεαν  το κάθε μέρος της παράστασης με τα προηγούμενα και τα επόμενα. 
Η σχολική γιορτή πραγματοποιήθηκε, με τρόπο που αναδείκνυε το πνεύμα της εξέγερσης. Μέσα από αυτήν την γιορτή, μαθητές, γονείς και καθηγητές τιμήθηκαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου που αγωνίστηκαν για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, ενάντια στην υποκρισία, την λογοκρισία, την καταπίεση και τον φασισμό. 
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική, δυναμική εκδήλωση αντίθεσης του λαού ενάντια στο καθεστώς της Χούντας που υπήρξε στην Ελλάδα από τις 21 Απριλίου 1967. Κατά την περίοδο αυτή είχαν εξοριστεί, βασανιστεί και φυλακιστεί πολλοί πολιτικοί και πολίτες ενώ οι ατομικές ελευθερίες είχαν καταργηθεί και φυσικά τα δημοκρατικά κόμματα είχαν διαλυθεί.
Το φοιτητικό αίτημα για δημοκρατικές φοιτητικές εκλογές λόγω της συμπαράστασης του κόσμου διευρύνθηκε σε αντιχουντική παλλαϊκή διαδήλωση. Κύριο σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία»! Η εξέγερση των φοιτητών και του λαού ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου και κορυφώθηκε τις πρώτες ώρες της 17 Νοεμβρίου με την εισβολή του τανκ. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου φαινομενικά έληξε αλλά ο απόηχος της σήμανε την αντίστροφη μέτρηση της δικτατορίας.
Η γενναιότητα και η φιλοπατρία των φοιτητών την ώρα που το τανκ παραβίαζε την κλειστή πόρτα του Πολυτεχνείου ο ραδιοφωνικός σταθμός των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Εθνικό Ύμνο. Στην Πύλη φοιτητές ανέμιζαν την «γαλανόλευκη» η οποία ήταν αναρτημένη και στον κεντρικό ιστό του Πολυτεχνείου. Την ώρα που το τανκ εισέβαλε στην αυλή του Πολυτεχνείου οι φοιτητές που είχαν παραμείνει μαζεύτηκαν στο κεντρικό προαύλιο, ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο. Η πτώση της πύλης ακολουθήθηκε από την είσοδο μιας μονάδας ενόπλων στρατιωτών των ΛΟΚ που οδήγησαν τους φοιτητές, χωρίς βία, έξω από το Πολυτεχνείο.
Πάντα όταν ξημερώνει 17 Νοέμβρη να θυμόμαστε ότι η Δημοκρατία δεν είναι δεδομένη και πάντα να τιμάμε τα θύματα που υπερασπιζαν την Δημοκρατία. 
ΜΑΡΙΑ ΣΙΑΠΑΤΟΡΗ, ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗΣ

ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου