Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Αντιμετωπίζοντας την βία

Το χαμόγελο του παιδιού

Με μεγάλη χαρά οι μαθητές της Β΄ τάξης του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας υποδέχτηκαν την ψυχολόγο από Το Χαμόγελο του Παιδιού η οποία τους μίλησε για τους σκοπούς και το έργο της οργάνωσης αλλά και για το φαινόμενο του bullying στα σχολεία. 

Η οργάνωση  ιδρύθηκε από τον μικρό οραματιστή Ανδρέα Γιαννόπουλο που αρρώστησε το 1994 και αντιμετώπισε την αρρώστια του με θάρρος και αξιοπρέπεια συνεχίζοντας να προσφέρει δύναμη και χαμόγελο στους γύρω του από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή. 
Το 1995 ο μικρός Ανδρέας αποτύπωσε το όραμά του σε ένα ημερολόγιο. Αυτό που ζητούσε ήταν όλα τα παιδιά του κόσμου να αποκτήσουν το δικαίωμα να χαμογελούν ευτυχισμένα. Μοιράστηκε την επιθυμία του στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη "Κόκκινη Κάρτα". Όλη η Ελλάδα συγκλονίστηκε και προσπάθησε με κάθε τρόπο να βοηθήσει τον μικρό οραματιστή. Ένα μήνα μετά ο μικρός Ανδρέας έφυγε από τη ζωή. Άφησε πίσω του το Χαμόγελο Του Παιδιού όπου φιλοξενεί στους χώρους του παιδιά που τα έχουν εγκαταλείψει οι γονείς τους, παιδιά δίχως οικογένεια, δίχως φαΐ και στέγη, παιδιά θύματα βίας. Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν στο σύνολο των παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα. Υπάρχουν εθελοντές που βοηθούν και διοργανώνουν φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. 
Για τις καταγγελίες υπάρχει η αναγνωρισμένη ως Εθνική, Γραμμή SOS 1056, η οποία λειτουργεί από Το Χαμόγελο του Παιδιού και είναι στη διάθεση κάθε παιδιού και ενήλικα για την παροχή υποστήριξης σε θέματα που τους απασχολούν. Η Γραμμή 1056 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση φαινομένων Βίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά (Σωματική, Σεξουαλική & Ψυχολογική Κακοποίηση, Παραμέληση, Bullying, Παράνομη διακίνηση & εμπορία). Η Γραμμή 1056 είναι στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και είναι διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο.
Ο σχολικός εκφοβισμός - bullying είναι η χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών. Εμφανίζεται με τη μορφή του λεκτικού εκφοβισμού (κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια), του κοινωνικού εκφοβισμού (διάδοση φημών, καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, απομόνωση από την ομάδα), του σωματικού εκφοβισμού (χτυπήματα, σπρωξίματα, κλωτσιές), του ηλεκτρονικού εκφοβισμού (εκβιασμός μέσω Διαδικτύου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναφέρεται για να αντιμετωπίζεται. Το Χαμόγελο του Παιδιού» από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα επεμβαίνει με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων κάθε μορφής βίας απέναντι στα παιδιά.
Στο τέλος της παρουσίασης οι μαθητές εξέφρασαν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους.
ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου