Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Ψωρίαση


ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, χρόνια, μη μεταδοτική νόσος, που προσβάλλει κατά κύριο λόγο το δέρμα, αλλά έχει ταυτόχρονα προεκτάσεις και πέρα από αυτό.

Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα και στα δυο φύλα. Θεωρείται αποτέλεσμα γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών παραγόντων, ο συνδυασμός των οποίων καταλήγει σε χρόνια συστηματική φλεγμονή. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το άγχος, τραύματα στο δέρμα, λοιμώξεις (κυρίως από στρεπτόκοκκο), φάρμακα, ψυχρό και υγρό κλίμα (κυρίως τον χειμώνα). 

Στους ασθενείς με ψωρίαση, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται και παρατηρείται ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός των κυττάρων της επιδερμίδας και φλεγμονή που προσβάλλει τη μέση στοιβάδα του δέρματος, το χόριο. Ενώ φυσιολογικά τα κύτταρα ωριμάζουν σε 45 ημέρες, στην ψωρίαση συμβαίνει σε 3-4 ημέρες. Γι΄αυτό και εμφανίζονται αυτές οι χαρακτηριστικές βλάβες στο δέρμα, που δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από συσσωρευμένα δερματικά κύτταρα.



1. Η ψωρίαση είναι μεταδοτική;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης, μη μεταδοτική νόσος του δέρματος. Δεν μεταδίδεται με κανένα τρόπο, ούτε για παράδειγμα αν αγγίξετε το δέρμα που πάσχει, μοιραστείτε φαγητό ή κολυμπήσετε μαζί με έναν πάσχοντα. Είναι σημαντικό να διαδώσουμε αυτό το μήνυμα και να στηρίξουμε ουσιαστικά τους ανθρώπους που ζουν με τη νόσο, καθώς η μεταδοτικότητα είναι ο πιο συχνός μύθος που συνδέεται με την ψωρίαση και δημιουργεί μεγάλη συναισθηματική επιβάρυνση και κοινωνικό στρες στους πάσχοντες.

2. Ευθύνεται η κακή υγιεινή για την εμφάνιση ψωρίασης;

Η ψωρίαση δεν σχετίζεται καθόλου με την υγιεινή. Ακόμη και κάποιος εξαιρετικά σχολαστικός σε θέματα υγιεινής και προσωπικής φροντίδας μπορεί να εμφανίσει ψωρίαση.

3. Η ψωρίαση και η ψώρα είναι ίδιες ασθένειες;

Η ψωρίαση και η ψώρα είναι δύο διαφορετικές ασθένειες με εντελώς διαφορετική αιτιολογία. Η λέξη ψωρίαση προέρχεται από την ελληνική λέξη «ψώρος» που σημαίνει λέπι και δεν πρέπει να συγχέεται με την ψώρα που είναι μια μεταδοτική παρασιτική νόσος.

4. Η ψωρίαση επηρεάζει μόνο το δέρμα;

Η ψωρίαση θεωρείται σήμερα μία συστηματική φλεγμονώδης νόσος που σχετίζεται με αρκετές συννοσηρότητες, όπως η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία (μεταβολικό σύνδρομο). Έχει παρατηρηθεί ότι, οι πάσχοντες εμφανίζουν συχνότερα τις παραπάνω συννοσηρότητες σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό λόγω της φλεγμονής που υπάρχει στον οργανισμό.

5. Υπάρχει μόνο ένας τύπος ψωρίασης;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι της ψωρίασης. Αυτοί περιλαμβάνουν: τη φλυκταινώδη, την ερυθροδερμική, την ανάστροφη, τη σταγονοειδή και την κατά πλάκας. Η πιο κοινή μορφή είναι η κατά πλάκας ψωρίαση, η οποία χαρακτηρίζεται από ερυθρές κηλίδες στο δέρμα που καλύπτονται με λευκές ή γκριζωπές φολίδες από νεκρά κύτταρα του δέρματος.

6. Μπορεί να υπάρξει πρόληψη στην ψωρίαση;

Δεν υπάρχει πρόληψη στην ψωρίαση. Μπορούν όμως να μετριαστούν ορισμένοι επιβαρυντικοί παράγοντες, που πυροδοτούν την εμφάνιση ψωρίασης, όπως το αυξημένο σωματικό βάρος, τα επίπεδα του άγχους, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

7. Μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς θεραπεία;

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει ίαση, απλά χαρακτηρίζεται από περιόδους εξάρσεων και υφέσεων. Απαιτεί, επομένως, έγκαιρη και διαρκή θεραπευτική αντιμετώπιση, καθώς και τακτική παρακολούθηση από τον ειδικό δερματολόγο.

8. Υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση;

Μπορεί να μην είναι ιάσιμη, αλλά η ψωρίαση μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Οι διάφορες θεραπείες έχουν τρεις κύριους στόχους: να σταματήσουν την υπερδραστήρια αναπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος, να απαλύνουν τη φαγούρα και τη φλεγμονή, και τέλος να απομακρύνουν από το σώμα τα νεκρά κύτταρα που περισσεύουν. Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμες πολλές θεραπείες που μπορεί να είναι τοπικές, χάπια από του στόματος, ενέσιμα φάρμακα ή/και φωτοθεραπεία.


ΠΗΓΗ: https://www.destoallios.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου