Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (15)

Lag, LAN, Level, Link, Login, Lol

Το Αλφαβητάριο του διαδικτύου (ΙΕ' μέρος) είναι ένα λεξικό το οποίο εξηγεί τους όρους που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για περιγραφή διαδικτυακών διαδικασιών που παράλληλα επεκτείνουν την κατανόησή τους. Είναι ταξινομημένες με το λατινικό αλφάβητο δίνοντας την αγγλική ορολογία που έχει επικρατήσει και στην συνέχεια τον Ελληνικό όρο που αντιστοιχεί.


Lag

Η χρονική καθυστέρηση, (π.χ. σε παιχνίδια που παίζονται online) η οποία δημιουργείται εξαιτίας κακής ή αργής σύνδεσης μεταξύ των υπολογιστών από τους οποίους παίζουν οι παίκτες.

LAN (Local Area Network) - Τοπικό δίκτυο

Σημαίνει τοπικό υπολογιστικό δίκτυο, στο οποίο διάφοροι υπολογιστές και περιφερειακά συστήματα, όπως εκτυπωτές, συνδέονται μεταξύ τους σε έναν περιορισμένο χώρο, συνήθως με καλώδια υψηλών ταχυτήτων. Τέτοια δίκτυα είναι πολύ συνηθισμένα σε εταιρείες και σε χώρους όπου πολλοί υπολογιστές μοιράζονται κοινά προγράμματα, δεδομένα, ή περιφερειακά.

LAN party

Ο όρος αυτός υποδηλώνει ένα τοπικό υπολογιστικό δίκτυο, στο οποίο πολλοί παίκτες μπορούν να παίξουν μεταξύ τους online παιχνίδια. Τέτοια «LAN Party» υπάρχουν π.χ. σε εκθέσεις νέας τεχνολογίας.

Level - Επίπεδο

Είναι ο αγγλικός όρος για τη βαθμίδα. Συνήθως στον κόσμο των υπολογιστών σημαίνει επίπεδο δυσκολίας και χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα παιχνίδια, όπου υπάρχουν διάφορα τέτοια επίπεδα για τους παίκτες. Χαμηλά επίπεδα δυσκολίας, ξεκινώντας από το 0, σημαίνουν ότι αρχάριοι παίκτες μπορούν να παίξουν, ενώ, όσο ανεβαίνει το επίπεδο δυσκολίας (1,2,3, …), το παιχνίδι γίνεται πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό και ενδείκνυται για προχωρημένους και έμπειρους παίκτες.

Link - Σύνδεσμος

Σημαίνει σύνδεσμος και υποδηλώνει τη σύνδεση μεταξύ διαφορετικών ιστοσελίδων. Σε μια ιστοσελίδα μπορούμε να βρούμε συνδέσμους είτε επάνω σε κείμενο (που είναι τότε μαρκαρισμένο με διαφορετικό χρώμα), είτε σε φωτογραφίες και γραφικά. Εάν κάνουμε κλικ με το ποντίκι μας επάνω σε ένα σύνδεσμο, τότε θα οδηγηθούμε στην ιστοσελίδα που κρύβεται πίσω από το σύνδεσμο αυτό. Συνήθως, εάν έχουμε ήδη επισκεφθεί ένα σύνδεσμο κειμένου, τότε το χρώμα του κειμένου αλλάζει, υποδηλώνοντας έτσι ότι έχουμε ήδη δει τον αντίστοιχο σύνδεσμο τουλάχιστον μια φορά.

Login

Πρόκειται για την διαδικασία κατά την οποία συνδεόμαστε σε ένα υπολογιστικό δίκτυο ή στο Διαδίκτυο. Για αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε ένα όνομα χρήστη (userid) και έναν κωδικό πρόσβασης (password). Συγκεκριμένα, για τη σύνδεσή μας στο Διαδίκτυο ο ISP μας, μας δίνει ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό, τα οποία ισχύουν για όσο καιρό έχουμε συνάψει συμφωνία με τον πάροχο αυτό.

Lol

Σύντμηση της αγγλικής φράσης «laughing out loud», που σημαίνει γελάω δυνατά. Βλ. επίσης Acronyms.

Συνεχίζεται... 
ΠΗΓΗ: saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου