Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (16)

Mailbox, Mailing list, Malware, Mana, Mirror site, MMORPG, MMS, Moblog, Modem, MP3, MUD, Multiplayer mode, Myspace

Το Αλφαβητάριο του διαδικτύου (ΙΣΤ' μέρος) είναι ένα λεξικό το οποίο εξηγεί τους όρους που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για περιγραφή διαδικτυακών διαδικασιών που παράλληλα επεκτείνουν την κατανόησή τους. Είναι ταξινομημένες με το λατινικό αλφάβητο δίνοντας την αγγλική ορολογία που έχει επικρατήσει και στην συνέχεια τον Ελληνικό όρο που αντιστοιχεί.


Mailbox - Φάκελος εισερχομένων

Είναι η ηλεκτρονική ταχυδρομική θυρίδα στην οποία βρίσκουμε τα e-mail μας. Συνώνυμο του Inbox.

Mailing list


Σημαίνει ταχυδρομική λίστα και πρόκειται για μια κοινή ηλεκτρονική διεύθυνση πολλών αποδεκτών. Οτιδήποτε σταλεί σε αυτή τη διεύθυνση θα ληφθεί από όλους τους παραλήπτες που είναι μέλη της λίστας. Τέτοιες λίστες χρησιμοποιούνται συχνά όταν οι αποδέκτες έχουν κοινά θέματα προς συζήτηση, οπότε πολύ γρήγορα μπορούν όλοι να ενημερωθούν για τα θέματα που τίθενται και να στείλουν απάντηση προς όλα τα μέλη.

Malware - Βλαβερό λογισμικό

Ο όρος προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων malicious (βλαβερό) και software (λογισμικό). Πρόκειται για λογισμικό που μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια του χρήστη και του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Malware χαρακτηρίζονται, μεταξύ άλλων, οι ιοί (viruses), τα σκουλήκια (worms), οι Δούρειοι Ίπποι (trojan horses) και το spyware.

Mana

Ο όρος χρησιμοποιείται κατά κόρον στα παιχνίδια ρόλων (RPG - Role Playing Games) και υποδηλώνει τη μαγική ενέργεια που έχει στη διάθεσή του ένας χαρακτήρας. Κάθε φορά που ο χαρακτήρας εξαπολύει επίθεση μαγείας, το mana του μειώνεται.

Mirror site

Πρόκειται για ένα δικτυακό τόπο ο οποίος αποτελεί ακριβές αντίγραφο ενός άλλου και έχει ως σκοπό να εξυπηρετήσει επισκέπτες από συγκεκριμένες χώρες και περιοχές και να διευκολύνει τη λειτουργία του πρωτότυπου δικτυακού τόπου, όταν δέχεται πολλούς επισκέπτες.

MMORPG

Σύντμηση του όρου «Massively Multiplayer Online Role Playing Games» για ηλεκτρονικά παιχνίδια.Τα παιχνίδια αυτά είναι η πιο πρόσφατη εμπειρία που προσφέρεται αποκλειστικά στο Διαδίκτυο. Το τυπικό χαρακτηριστικό είναι οι εκτενείς, σοφιστικέ, λεπτομερείς και εξελίξιμοι κόσμοι, που βασίζονται σε διαφορετικά αφηγηματικά περιβάλλοντα. Η φύση αυτών των παιχνιδιών είναι να προσφέρουν ένα πλούσιο τρισδιάστατο εικονικό κόσμο, στον οποίο θα κατοικούν χιλιάδες χαρακτήρες που ελέγχονται από τους παίκτες. Η μορφή αυτή περιλαμβάνει ένα πλήρως ανεπτυγμένο από οπτικοακουστική άποψη περιβάλλον πολλαπλών παικτών. Οι χαρακτήρες τους οποίους δε χειρίζονται οι παίκτες (οι λεγόμενοι NPCs ή Non-Player game Characters) έχουν σχεδιαστεί με τεχνητή νοημοσύνη, έτσι ώστε να προσφέρουν ένα πλούσιο και μη προβλέψιμο εικονικό περιβάλλον, το οποίο ο παίκτης βιώνει μέσα απʼ τα μάτια του επιλεγμένου χαρακτήρα του.

MMS

Σύντμηση του αγγλικού όρου Multimedia Messaging Service και πρόκειται για τεχνολογία η οποία επιτρέπει να στέλνουμε, μέσω των κινητών τηλεφώνων που την υποστηρίζουν, μηνύματα που περιέχουν εκτός από κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο ή ήχο.

Moblog

Το Moblog είναι μια σύνθετη λέξη από τους αγγλικούς όρους mobile και weblog. Ένα moblog αποτελείται από περιεχόμενο που έχει δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο μέσω ενός κινητού τηλεφώνου ή μιας φορητής συσκευής, όπως ένα PDA (Personal Digital Assistant). Το περιεχόμενο μπορεί να είναι μέρος ενός προσωπικού ημερολογίου που ανανεώνεται καθημερινά, υλικό από πολιτικές καμπάνιες ή διαφημιστικά προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί από πλειάδα συγγραφέων κ.α.

Modem

Είναι σύνθετη λέξη και προέρχεται από τις λέξεις modulate / demodulate. Πρόκειται για μια συσκευή η οποία μετατρέπει τα ψηφιακά δεδομένα του υπολογιστή-αποστολέα σε αναλογικά σήματα, για να μπορέσουν να μεταφερθούν μέσω τηλεφωνικών γραμμών στον υπολογιστή-δέκτη, όπου το modem τα μετατρέπει πάλι σε ψηφιακά δεδομένα, για να μπορέσουν να αναγνωστούν από το υπολογιστικό σύστημα. Το modem μπορεί να λειτουργεί σε διάφορες ταχύτητες.

MP3

Είναι η συνοπτική ονομασία του όρου «Motion Picture Experts Group Audio Layer 3» και πρόκειται για μια διαδικασία με την οποία αρχεία ήχου μπορούν να συμπιεστούν σε αναλογία 12:1 σε σχέση με τον αρχικό τους όγκο. Με αυτό τον τρόπο μπορούν μεγάλα αρχεία ήχου να μεταφερθούν πολύ γρήγορα. Τα αρχεία MP3 μπορούν να αναγνωσθούν από συσκευές MP3 Player. Τα αρχεία MP3 χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στο Διαδίκτυο για τη γρήγορη μεταφορά και αποθήκευση μουσικών αρχείων στον τοπικό υπολογιστή.

MUD

Είναι η συνοπτική ονομασία του όρου «Multi User Dungeons». Πρόκειται για εικονικούς κόσμους στο Διαδίκτυο, όπου διάφοροι χρήστες μπορούν να συναντηθούν εικονικά και να ανταλλάξουν πληροφορίες ή να παίξουν παιχνίδια.

Multiplayer mode

Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει δυνατότητα πολλαπλών παικτών. Είναι η δυνατότητα ενός παιχνιδιού να επιτρέπει την παράλληλη συμμετοχή περισσότερων του ενός παικτών, οι οποίοι μπορούν να παίζουν μεταξύ τους ή και να συναγωνίζονται μεταξύ τους μέσα στο παιχνίδι.

Myspace

Τον Αύγουστο του 2003 ιδρύθηκε η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Myspace, η οποία σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της ιδιοκτήτριας εταιρείας, φιλοξενεί επάνω από 200 εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών. Το Myspace δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να δημιουργήσουν το εικονικό τους προφίλ, να γνωρίσουν άλλους χρήστες, να επικοινωνούν με τους φίλους τους, καθώς και να αναπτύξουν πληθώρα άλλων δραστηριοτήτων.

Συνεχίζεται... 
ΠΗΓΗ: saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου