Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

ΠΑΡΑΜΥΘΟ…ΛΟΓΕΙΑ (13/19)

ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΖΕΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ

Κάποτε σ’ ένα μακρινό βασίλειο ζούσε ένας βασιλιάς, μια βασίλισσα κι ένα όμορφο βασιλόπουλο. Το βασιλόπουλο όμως ήταν πάντα κλεισμένο στο δωμάτιο του και δε χαμογελούσε ποτέ. Οι γονείς του ανησυχούσαν πολύ, γι’ αυτό έστειλαν ντελάληδες στα γειτονικά βασίλεια, για να βρουν κάποιον άνθρωπο που θα έκανε το βασιλόπουλο χαρούμενο και να βγει από το δωμάτιο του.

Την επομένη μέρα ήρθαν μουσικοί κι έπαιζαν όμορφες μελωδίες. Ήρθαν γελωτοποιοί που έκαναν αστεία νούμερα, αλλά το παιδί καθόλου δεν διασκέδαζε.
Ώσπου μια μέρα ένας σοφός γέροντας πέρασε από το βασίλειο. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα του ζήτησαν τη συμβουλή του. Ο σοφός γέροντας είπε πως το βασιλόπουλο θα έβγαινε από το δωμάτιό του και θα ξαναέβρισκε το χαμόγελό του μόνον αν έβρισκε ένα κορίτσι που θα του έκλεβε την καρδιά του.
Την επομένη μέρα ντελάληδες κάλεσαν απ’ τα γειτονικά βασίλεια να έρθουν τα πιο όμορφα κορίτσια. Άρχισαν τότε να έρχονται στο παλάτι όμορφες κοπέλες με λαμπερά φορέματα, αλλά το βασιλόπουλο ήταν ακόμη θλιμμένο.
Έπειτα από λίγο καιρό ένα φτωχό κορίτσι με όμορφα ξανθά μαλλιά και λαμπερά γαλανά μάτια πέρασε από το παλάτι. Όλοι την περιφρόνησαν γιατί φορούσε κουρέλια και ήταν ξυπόλυτη.
Ο βασιλιάς και η βασίλισσα τη ρώτησαν:
-Τι γυρεύεις εδώ; Ο γιός μας πρέπει να παντρευτεί ένα πλούσιο κορίτσι.
-Δεν έχει σημασία αν είσαι φτωχός ή πλούσιος. Σημασία έχει η ζεστή καρδιά. Εκεί βρίσκεται ο πλούτος, στην ψυχή! απάντησε το κορίτσι.
Τότε το βασιλόπουλο ακούγοντας τα λόγια του όμορφου κοριτσιού βγαίνει έξω και λέει:
-Αυτήν θα παντρευτώ! Έτσι παντρεύτηκαν και έζησαν καλά κι εμείς καλύτερα!

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΜΑΝΗΣ

ΣΣ. Το κείμενο αυτό αποτελεί εργασία του μαθητή στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α' τάξης, της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου