ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
Τα μελομακάρονα είναι το ελληνικό γλύκισμα που συνοδεύει, παραδοσιακά, την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το παράδοξο όνομά τους που παραπέμπει σε «ζυμαρικό μελωμένο», λέγεται ότι προέρχεται από την λέξη μακαρωνία, που σχετίζεται με τις μακαρίες, μικρά ψωμάκια που προσφέρονταν κατά την μεσαιωνική εποχή στις κηδείες. Κάποιος τα μέλωσε, ίσως για να γλυκάνει τον πόνο του αποχωρισμού και έγιναν… μελομακάρονα!
Στις μέρες μας χρησιμοποιείται για χαρά και η διαδικασία της παρασκευής τους αρωματίζει υπέροχα όλο το σπίτι. Και αν έχει πετύχει το μέλωμα είναι γευστική πανδαισία!
Υλικά
800 γρ. λάδι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 κουταλάκια σόδα
1 κρασοπότηρο κονιάκ
2 κουταλάκια κανέλα
2 κιλά περίπου αλεύρι
καρυδόψιχα (για πασπάλισμα)
Σιρόπι
750 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
200 γρ. μέλι
Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα και το μπέικιν στο κονιάκ και τα ρίχνουμε στο λάδι με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το αλεύρι) και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε μετά λίγο-λίγο το αλεύρι (ίσως να μην το πάρει όλο) και ζυμώνουμε μέχρι που η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για μισή ώρα. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει. Όταν βγάλουμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο, τα βουτάμε στο σιρόπι και τα βάζουμε σε πιατέλα. Από πάνω ρίχνουμε τριμμένη καρυδόψιχα.
Περισσότερες δημοφιλείς και νόστιμες συνταγές βρίσκονται ΕΔΩ.
ΠΗΓΗ: monastiriaka.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου