Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Υπαίθρια έκθεση

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ

Υπαίθρια έκθεση με 22 επιλεγμένες προσωπογραφίες ηρώων του 1821 που ζωγράφισε με το πενάκι του ο Benjamin Mary (1792-1846), φιλοξενείται στον Εθνικό Κήπο (επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας) μέχρι τις 4 Απριλίου.  Ένας θαυμάσιος περίπατος που συνδυάζει την ιστορία, την τέχνη και το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού κήπου.
Η έκθεση «Η Ιστορία έχει πρόσωπο» διοργανώνεται από το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και τον Δήμο Αθηναίων, στο  πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Τα σχέδια φιλοτεχνήθηκαν εκ του φυσικού, κυρίως στην Αθήνα, μεταξύ 1839 και 1844. Δημοσιεύονται για πρώτη φορά και φέρνουν σε επαφή με γνωστά και άγνωστα πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης και της οθωνικής Ελλάδας, μέσα από την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά ενός Ευρωπαίου καλλιτέχνη. Αγωνιστές, πολιτικοί, ιερωμένοι, λόγιοι, φιλέλληνες, άνθρωποι καθημερινοί, ποζάρουν υπομονετικά για το πορτραίτο και ο Benjamin Mary καταφέρνει να συλλάβει την έκφρασή τους σε μια μοναδική στιγμή της Ιστορίας.
Ενδεικτικά εικονίζονται: Θ. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Λ. Κουντουριώτης, Ι. Μακρυγιάννης, Χ. Χατζηπέτρου, G. Finlay, Π. Νοταράς, Θ. Φαρμακίδης, Ν. Θησεύς, Β. Πετιμεζάς, Α. Μαυρομιχάλης, Η. Σαλαφατίνος, Ι. Κωλέττης, Ι. Καρατζάς, Δ.Ν. και Κ. Μπότσαρης και άλλοι. 
Ο Benjamin Mary (1792-1846), είναι ο πρώτος Βέλγος πρεσβευτής στην Αθήνα, ήταν ερασιτέχνης ζωγράφος και βοτανολόγος. Ηρθε στη χώρα μας επί βασιλείας του Όθωνα το 1839 και έκανε ταξίδια σε Κύπρο, Λίβανο, Αίγυπτο, μέχρι και το 1845. Συναντά μορφές της εποχής και παρακολουθεί ως θεατής τις εργασίες της Εθνικής Συνελεύσεως του 1843-1844, όταν η νεώτερη Ελλάδα αποκτά το νέο της Σύνταγμα μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου