Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Φωτογραφία

 Η ΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των μαθητών της δημοσιογραφικής ομάδας του 3ου Γυμνασίου  Γλυφάδας, οργανώθηκαν διαδικτυακά μαθήματα φωτογραφίας με την καθοδήγηση του καθηγητή του σχολείου κύριο Ζαγοριανάκο Αντώνιο που ασχολείται χρόνια με το αντικείμενο.
Παρουσιάζοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό εξήγησε στα παιδιά τεχνικές για τη σωστή λήψη φωτογραφιών:
1) Η φωτογραφία είναι η αποτύπωση του φωτός και των σκιών πάνω στα αντικείμενα. Επομένως, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη λήψη μιας καλής φωτογραφίας είναι ο φωτισμός και η σωστή χρήση του flash. Παραδείγματος χάρη, μια φωτογραφία κεριού δεν απαιτεί πρόσθετο (τεχνητό) φως, όταν δεν θέλουμε να αποτυπώσουμε κίνηση στο περιβάλλον του κεριού. Η φυσικότητα στις συνθήκες που έχει τραβηχτεί μια φωτογραφία είναι ανεκτίμητο προσόν, καθώς το φλας μετατρέπει το φυσικό φως σε ένα επίπεδο, τεχνητό φως.
2) Η σωστή λήψη γίνεται όταν το δάκτυλο που πατά το κουμπί της φωτογραφικής μηχανής, το μάτι και η καρδιά μας βρίσκονται στην ίδια ευθεία. Το μάτι μας ελέγχει ολόκληρο το κάδρο που βλέπουμε μέσα από τον φωτογραφικό φακό, η καρδιά μάς συνδέεται με αυτό που πρόκειται να αποτυπωθεί και το δάχτυλο αποφασίζει για την κατάλληλη χρονική στιγμή, όταν όλα τα στοιχεία του κάδρου μας είναι στην καλύτερη δυνατή θέση.
3) Στις έγχρωμες φωτογραφίες πρέπει να υπάρχει αρμονία μεταξύ των χρωμάτων. Συχνά, οι μονοχρωματικές φωτογραφίες, αυτές δηλαδή που επικρατεί ένα χρώμα, αποτελούν εξαιρετικές ευκαιρίες ώστε να αναδειχθούν οι φόρμες μέσα στο κάδρο μας, οι γραμμές και τα περιεχόμενα, όπως συμβαίνει (ευκολότερα) στην ασπρόμαυρη φωτογραφία.
4) Ο κόσμος που ζούμε και ο φωνογραφημένος κόσμος είναι διαφορετικοί. Η τέχνη της φωτογραφίας αφορά στην ανακάλυψη αυτού του κόσμου, του φωτογραφημένου κόσμου. Με την φωτογραφία ανακαλύπτουμε εκ νέου τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε.
5) Καλή είναι η φωτογραφία που μας προκαλεί να την παρατηρήσουμε για τουλάχιστον 8 δευτερόλεπτα, που μας προκαλεί  να νιώσουμε την ομορφιά που κρύβει μέσα της.
6) Καλή είναι η φωτογραφία που το μάτι μας την διατρέχει από άκρη σε άκρη, στο κέντρο και στις γωνίες της και μας δημιουργεί την αίσθηση ότι είναι ολόκληρη, ότι δεν της λείπει κάτι, και που ό,τι περιέχεται σε αυτήν ‘γράφει’ καλά.
7) Η φωτογραφία είναι ποίηση, δημιουργία, σκηνοθεσία και πρόκληση να δώσουμε στους άλλους μια θέαση του κόσμου που εμείς διαλέξαμε να γίνει ορατός.
Όμως καμία τέχνη δεν τελειοποιείται χωρίς εξάσκηση και υπομονή. Ακόμα και οι πιο καλοί φωτογράφοι μπορεί να χρειαστούν ώρες για να τραβήξουν μια φωτογραφία ακριβώς όπως την θέλουν, μόνο με αυτόν τον τρόπο το αποτέλεσμα είναι τεχνικά και καλλιτεχνικά άριστο.

Δημήτρης Ζαφειρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου