Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (1/21)

 ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

Η Φωκίδα είναι ένας τόπος άγριας ομορφιάς, αλλά παράλληλα τόσο φιλόξενος και ζεστός. Το φυσικό περιβάλλον της ορεινής Φωκίδας, με την παρθένα φύση, συνθέτουν οι οροσειρές της Οίτης, της Γκιώνας και των Βαρδουσίων.
Στους πρόποδες και τις πλαγιές των βουνών αυτών, συναντάς σκαρφαλωμένα γραφικά χωριουδάκια, αμφιθεατρικά χτισμένα και με υπέροχη θέα στη λίμνη του Μόρνου. Το τοπίο αλλού είναι πετρώδες και αλλού κατάφυτο κάνοντας την περιοχή έναν μικρό παράδεισο. Ο ορεινός όγκος της Γκιώνας προσφέρει απλόχερα πολλές φυσικές ομορφιές, όπως καταρράκτες με πολλά τρεχούμενα νερά. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει πολλές διαδρομές και ορειβατικά μονοπάτια κατάλληλα για πεζοπορία. είναι ένα ιδανικό μέρος για ησυχία και απόλυτη ελευθερία.
Εκτός από την ορεινή, υπάρχει και η παραθαλάσσια Φωκίδα. Κατηφορίζοντας προς την παραλία του Κορινθιακού κόλπου, ακολουθείς έναν φιδίσιο δρόμο, αντικρίζοντας μια μοναδική θέα μέχρι απέναντι στις ακτές της Πελοποννήσου.
Το καλοκαίρι, ο ήλιος γεμίζει την ακύμαντη θάλασσα με εντυπωσιακούς χρυσούς λαμπυρισμούς. Όλη η ακτογραμμή διαθέτει πολλές παραλίες και γραφικά χωριά, όπως η Σέργουλα, το Μοναστηράκι, ο Άγιος Νικόλαος και το νησάκι Τριζόνια. Το γραφικό Γαλαξίδι με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του και την πλούσια ναυτική του παράδοση, αποτελεί έναν ακόμα ιδανικό προορισμό για εκδρομή.
Η Φωκίδα μπορεί να μην κατατάσσεται στα κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα της χώρας, είναι όμως σίγουρο ότι θα αποζημιώσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη από την πρώτη φορά που θα την επισκεφτεί. Αυτό που την κάνει μοναδική είναι εκτός από τις φυσικές ομορφιές της, οι χαμογελαστοί και φιλόξενοι άνθρωποί της.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΠΛΑΤΗΣ

ΣΣ. Η πρόταση του μαθητή αποτελεί εργασία του στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Α' τάξης της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου