Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Άνοιγμα των σχολείων

Στη σκιά της «Όμικρον» με τεστ 

Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά, την  Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, με αλλαγές στα πρωτόκολλα για τον κορωνοϊό.  
Προβλέπεται για την πρώτη εβδομάδα, 10-15 Ιανουαρίου, της  λειτουργίας σχολείων για όλους τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς τρία σελφ τεστ, τα οποία χορηγούνται δωρεάν. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν με δική τους δαπάνη και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο τακτικών τους ράπιντ τεστ. 
Το πρώτο τεστ επιδεικνύεται την Δευτέρα, το δεύτερο την Τρίτη και το τρίτο την Παρασκευή
Οι δηλώσεις, μαθητών και εκπαιδευτικών, υποβάλλονται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr. 

Κρούσμα στην τάξη

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα και αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι μαθητές κάνουν ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων σελφ τεστ, δηλαδή συνολικά τρία σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.
Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί κάνουν τρία σελφ τεστ την εβδομάδα που προσφέρονται δωρεάν.
Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί κάνουν πέντε τεστ την εβδομάδα με δική τους δαπάνη: δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Το "περίεργο" είναι ότι υποχρεώνονται σε επιπλέον δύο ράπιτ τεστ αντί σελφ που κάνουν οι εμβολιασμένοι
(και τα δύο είναι όμοια, άρα δύο μέτρα και δύο σταθμά, όπως λέει ο λαός), και ο λόγος της διάκρισης δεν είναι ιατρικός, αλλά πολιτικός… Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Παιδείας εξαίρει την υπεύθυνη στάση των εκπαιδευτικών στην τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά...
 
 Απομόνωση

Ο μαθητής που διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, μπαίνει σε απομόνωση για πέντε ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από πέντε ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.
Ο εκπαιδευτικός που διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, μπαίνει σε απομόνωση  για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση διακόπτεται μετά από πέντε ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου