Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (1/22)

ΣΥΡΟΣ, Η ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Η Σύρος είναι το Κυκλαδονήσι που η Ερμούπολη είναι και πρωτεύουσα των Κυκλάδων καθώς και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Νησί άνυδρο και βραχώδες αλλά κατόρθωσε με την εργατικότητα των κατοίκων του να παράγουν άφθονους πρώιμα κηπευτικά κάθε είδους που το περίσσευμα το εξάγουν στα γύρω νησιά και την Αθήνα. 
Κατά την Επανάσταση του 1821 επειδή οι κάτοικοι ήταν καθολικοί το νησί τέθηκε υπό την προστασία της Γαλλίας και οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να το λεηλατήσουν. Έγινε άσυλο των καταδιωκόμενων Ελλήνων της Χίου, των Κυδωνιών, της Σμύρνης, των Ψαρών, της Κάσου, της Κρήτης, της Ρόδου, της Πελοποννήσου και της Μακεδονίας. Οι πρόσφυγες αυτοί ίδρυσαν την Κάτω ή Νέα Σύρο, που οι Χιώτες ονόμασαν Ερμούπολη, που μετά την Ανεξαρτησία έγινε η πρώτη αστική περιοχή της Ελλάδος με ακμάζουσα βιομηχανία.
Αξίζει να επισκεφτείτε την Σύρο για τους εξής λόγους:
  • Για να γνωρίσετε την Ερμούπολη, που είναι το λιμάνι της Σύρου και η πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Εκεί θα γοητευτείτε με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της, που συνδυάζει το παλιό με το νέο, και θα νιώσετε τη μαγεία μιας άλλης εποχής.
  • Για να επισκεφτείτε την πλατεία Μιαούλη με του όμορφους φοίνικες και το επιβλητικό Δημαρχείο, έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ. Εκεί, μπορείτε να απολαύσετε ένα υπέροχο πρωινό και να πιείτε τον πιο ωραίο καφέ στο Καφενείο.
  • Για να επισκεφτείτε τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου (η Παναγία των Ψαριανών) με την εικόνα της Παναγίας, έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.
  • Για να κάνετε μια βόλτα στη συνοικία Βαπόρια με τα θαυμάσια αρχοντικά που αγναντεύουν το πέλαγος.
  • Για να παρακολουθήσετε μια παράσταση στο Θέατρο Απόλλων, τη μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου.
  • Για να περπατήσετε στα γραφικά στενά της Άνω Σύρου και να σιγοτραγουδήσετε τη Φραγκοσυριανή του Βαμβακάρη στην ταβέρνα του Λιλή. Η θέα της Ερμούπολης από ψηλά θα σας μαγέψει.
  • Για να δοκιμάσετε ξεχωριστές γεύσεις στο εστιατόριο Σαν Μιχάλη και να γευτείτε το τοπικό τυρί «Σαν Μιχάλη». Από ‘δω θα σας συναρπάσει το ηλιοβασίλεμα και η θέα προς τα γύρω νησιά.
  • Για να κολυμπήσετε στα υπέροχα νερά του Κινίου την ώρα που ο ήλιος βυθίζεται στη θάλασσα.
  • Για να δείτε τα πιο ωραία πυργίσια αρχοντικά στην Ποσειδωνία ή Ντελαγκράτσια.
  • Για να γευτείτε και να αγοράσετε λαχταριστές χαλβαδόπιτες και τα γνωστά συριανά λουκούμια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΕΠΛΑΤΗΣ

ΣΣ. Η πρόταση του μαθητή αποτελεί εργασία του στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Β' τάξης της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου