Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Αντωνία-Λήδα Ματάλα

 Διατροφή και πολιτισμός

Με αφετηρία το ερώτημα «Τι κρύβεται πίσω από τις διαιτητικές συνήθειες;» το βιβλίο στοχεύει να διευκολύνει τον αναγνώστη στην κατανόηση της σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στον άνθρωπο και την τροφή του προσεγγίζοντάς την όχι μόνο ως μια βιολογική ανάγκη, αλλά και ως στοιχείο του πολιτισμού. Η συλλογιστική του βιβλίου αξιοποιεί δεδομένα των βιολογικών επιστημών (γενετική προσαρμογή του ανθρώπου, σχέση μεταξύ δίαιτας και διατροφικής κατάστασης), της επιστήμης των τροφίμων (παλιές και νέες τεχνολογίες επεξεργασίας τροφίμων και επιπτώσεις στη διατροφική αξία), καθώς και στοιχεία ιστορίας και οικονομίας (γεωγραφική διάχυση των ειδών διατροφής και οι προεκτάσεις της).
 Αρχικά εξετάζονται οι διαδικασίες της τροφικής επιλογής στο συλλογικό και στο ατομικό επίπεδο και οι περιβαλλοντικοί, γενετικοί, τεχνολογικοί και πολιτισμικοί παράμετροι που τις καθορίζουν. Η πολυπολιτισμικότητα των σύγχρονων κοινωνιών αναδεικνύεται μέσα από τη συζήτηση για διαιτητικούς κανόνες και ταμπού στις θρησκείες καθώς και σε ιδεολογικά ρεύματα, όπως πολλές οικολογικές κινήσεις. Μέσα από την ιστορία διάδοσης των βασικών ειδών διατροφής ανά τον κόσμο, σχολιάζονται τα χαρακτηριστικά της παραδοσιακής γαστρονομίας, με έμφαση στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και την Ελλάδα.
Το βιβλίο αποτελείται από 195 σελίδες και κυκλοφόρησε το 2015, από τις εκδόσεις του Συνδέσμου Ελληνικων Ακαδημαϊκων Βιβλιοθηκών.
Πατήστε ΕΔΩ για να εμφανιστεί το περιεχόμενο του βιβλίου σε αρχείο pdf.

Περισσότερα επιλεγμένα βιβλία σε αρχείο pdf βρίσκονται ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου