Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Ο αχώριστος φίλος

ΒΑΝΙΛΟ, Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ

Η ιστορία αυτή είναι πέρα για πέρα αληθινή! Συνέβη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μου διακοπών στην Εύβοια όπου βρέθηκα με τον αδερφό μου, τη γιαγιά και τα ξαδέρφια μου. Κοντά στο ξενοδοχείο μας υπήρχε ένα παλιό εγκαταλελειμμένο κάστρο το οποίο αποφασίσαμε να εξερευνήσουμε μαζί με τη βοήθεια του αγαπημένου Βανίλου ο οποίος ήταν ο άγρυπνος σκύλος του ξενοδοχείου και δεν έλειπε από καμία εξόρμηση μας! 

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Το πρόβλημα με τα κινητά

Τα έξυπνα κινητά στο σχολείο βλάπτουν : την απόδοση, την μάθηση, την συμπεριφορά αλλά και την υγεία των μαθητών
της Μαρίας Χιόνη

Τα έξυπνα κινητά smartphones, πρέπει να απαγορευτούν από όλα τα σχολεία. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα κινητά στα σχολεία. Αν δεις το πρωί όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που πάνε σχολείο, πάνε με τα ακουστικά στα αυτιά και τα κινητά στο χέρι.
Τώρα πια εμφανίζονται συσκευές ακόμη και στα χέρια μαθητών του Δημοτικού. Αφήστε που τελικά χρησιμοποιείται για καταγραφή, βιντεοσκόπιση, που χρησιμοποιούνται για εκδικητικούς σκοπούς ή για εκβιασμό, παρόλο που η φωτογράφιση, η βιντεοσκόπηση και η ηχογράφηση μαθητών ή καθηγητών χωρίς τη σχετική συγκατάθεσή τους αποτελούν ποινικό αδίκημα. 

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Ζωρζ Σαρρή

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΑΓΙΑΣ 

Τρεις οικογένειες πηγαίνουν για καλοκαιρινές διακοπές στην Αίγινα. Εκεί τους συναντά μία φίλη, η Νικόλ, η οποία τους λέει την ιστορία ενός Γερμανού ο οποίος, όταν ήταν νέος, βρισκόταν στη Βαγία σαν στρατιώτης, και ζητάει τη βοήθεια τους, για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για αυτόν, μια που είχε πάθει αμνησία. 

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Οι Τούρκοι δολοφονούσαν άοπλους

Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Του Χρήστου Σωκρ. Σολομωνίδη*

Γιὰ τὴ μαρτυρικὴ θανάτωση τοῦ Χρυσοστόμου οἱ Τοῦρκοι, τόσο στὰ ἱστορικά τους συγγράμματα, ὅσο καὶ στὸν τύπο, ἀπέφυγαν ν' ἀναφέρουν ὅτι ὁ Χρυσόστομος κρεουργήθηκε ἀπὸ τὸν τουρκικὸ ὄχλο κι ἀνέγραφαν πὼς ἀπαγχονίστηκε σ' ἐκτέλεση ἀποφάσεως ποὺ εἶχε ἐκδώσει παλαιότερα τὸ Δικαστήριο τῆς Ἀνεξαρτησίας τῆς Ἄγκυρας (Ἰστικλὰλ Μαχκεμεσί). Γιὰ πρώτη φορὰ ὁμολογεῖται στὸ φύλλο τῆς 6ης Σεπτεμβρίου 1970 τῆς πολιτικῆς καθημερινῆς ἐφημερίδος τῆς Κων/πόλεως «Μιλγιέτ» ὅτι ὁ Μητροπολίτης Σμύρνης λυντσαρίστηκε ἀπὸ τὸν τουρκικὸ ὄχλο.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Πο­λί­τες ευαι­σθη­το­ποι­η­μέ­νους

Η ΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΞΟΡΚΙ
του Κώστα Γεωργουσόπουλου*

Ακόμη και σή­με­ρα ένα παι­δί φα­να­τι­κό για γράμ­μα­τα, ασφυ­κτιώ­ντας μέσα στην απο­πνι­κτι­κή πο­λι­τι­κή, ηθι­κή, κοι­νω­νι­κή συν­θή­κη διε­θνώς, βρί­σκει, αν κα­θο­δη­γη­θεί από φω­τι­σμέ­νους δα­σκά­λους και οι­κεί­ους, κα­τα­φύ­γιο στα με­γά­λα κεί­με­να, κυ­ρί­ως της ποί­η­σής μας.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Νεανικοί λόγοι για να το επισκεφτείτε... (14/24)

ΠΑΠΙΓΚΟ, ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ 

Το Πάπιγκο είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων, χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης, σε υψόμετρο 960 μέτρων. Αλλιώς ονομάζεται και ως Μεγάλο Πάπιγκο και μαζί με το γειτονικό Μικρό, αποτελούν τη δημοτική ενότητα Παπίγκου, του δήμου Ζαγορίου. Κατοικείται από 294 κατοίκους από τους οποίους οι 237 μένουν στο Πάπιγκο και 57 στο μικρό Πάπιγκο. Αποτελεί ένα από τα πιο χαρικτηστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και ο οικισμός είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός.
Υπάρχουν και νεανικοί λόγοι για να επισκεφτείς το Πάπιγκο:

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Πρώτη μέρα!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η πρώτη μέρα είναι μοναδική διότι επανασυνδέονται οι μαθητές μετά από την τρίμηνη θερινή διακοπή. Και είχαν πολλά να συζητήσουν, το φανέρωσαν οι χαρούμενες φωνές των παιδιών στα πολλά «πηγαδάκια» που σχημάτισαν. Το σημαντικότερο,  σηματοδοτεί την έναρξη των μαθημάτων της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκίνησε  με ενθουσιασμό, αισιοδοξία και ελπίδες για καινούριες γνώσεις και εμπειρίες.

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Καλή σχολική χρονιά!

 Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
της Φροσούλα Κίτσιου

Κάθε που φτάνει 11 Σεπτεμβρίου νιώθω ακόμα το ίδιο σφίξιμο στο στομάχι. Πρώτη μέρα στο σχολείο. Θυμάμαι τον εαυτό μου να πέφτω στο κρεβάτι από τις 10 -11 και να κοιμάμαι κάπου στα ξημερώματα. Στριφογύριζα όλο το βράδυ. Κυρίως αγχωνόμουν για την πρώτη μέρα κάθε που ήμουν πρωτάκι και από το ένα σχολείο πήγαινα στο πιο μεγάλο σχολείο, που ήταν άγνωστο και ανοίκειο ακόμα.

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα άλλαξε!

ΒΙΒΛΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Οι μαθητές και φέτος παραλαμβάνουν τα βιβλία που διδάχθηκαν οι συμμαθητές τους τα προηγούμενα χρόνια! Τα νέα βιβλία (το πολλαπλό βιβλίο) δεν είναι έτοιμα ούτε αυτή τη χρονιά και είναι άγνωστο εάν και την επόμενη σχολική χρονιά θα βρίσκονται στα χέρια των μαθητών, καθώς οι εκδότες ζητησαν νέα παράταση για τη συγγραφή των βιβλίων. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας έθεσε σε εφαρμογή τη διαδικασία συγγραφής των νέων βιβλίων το 2020. Σημειώνεται ότι όταν ετοιμαστούν τα νέα βιβλία αρχικά δίνονται στους μαθητές των τριών τάξεων του Γυμνασίου και της  Α' Λυκείου. 

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024

Έπαινος στην προσπάθεια

 Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΡΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
 
Κάθε έναρξη μιας σχολικής χρονιάς εγείρει νέες προκλήσεις για γονείς και μαθητές/τριες. Όχι σπάνια, οι δεύτεροι/ες καλούνται να ανταποκριθούν στις - ασυνείδητες και συχνά απρόθετες - προσδοκίες των πρώτων, ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται να προσαρμοστούν εκ νέου στην μέχρι τώρα άστατη σχολική πραγματικότητα και στους μαθησιακούς στόχους που θέτει η επόμενη τάξη. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια των παιδιών μας για προσαρμογή αλλά και άντληση ικανοποίησης από την μαθησιακή διαδικασία; Μια απάντηση θα μπορούσε να προέλθει από την γνώση που προσφέρει η επιστήμη της Ψυχολογίας, αναφορικά με τα κίνητρα και την καλλιέργειά τους. 

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Καλωσορίσατε, Καλή Χρονιά!

 Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Οι διακοπές και τυπικά αποτελούν ανάμνηση από την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου! Το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας από τις  8:45 το πρωί αποκτά πάλι ζωή με την πρώτη κοινή συγκέντρωση μαθητών και εκπαιδευτικών για το νέο σχολικό έτος 2024-2025.

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024

Νεολαία και Ανάγνωση

52ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Στο Πεδίον του Άρεως ξεκίνησε το 52ο Φεστιβάλ βιβλίου το οποίο θα διαρκέσει ως τις 22 Σεπτεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο. Παρουσιάζονται χιλιάδες τίτλοι βιβλίων, περιλαμβάνονται οι πρόσφατες αλλά και οι κυκλοφορούσες παλαιότερες εκδόσεις.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

ProcTemp

Παρακολούθησε τη θερμοκρασία του υπολογιστή σου
Του  Κυριάκου Οικονομίδη

Ελαφρύ πρόγραμμα (58 Kb!) για Windows, το rocTemp, που βοηθά να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία του επεξεργαστή σας.

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (13/24)

ΚΟΥΜΑΡΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΧΩΡΙΟ 

Η Κουμαριά είναι οικισμός της Κεντρικής Μακεδονίας στο νομό Ημαθίας. Κτισμένη στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου με μέσο υψόμετρο τα 780 μέτρα. Βρίσκεται 13 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Βέροιας και 12 χιλιόμετρα νότια του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου. Έχει πληθυσμό περίπου 60 κατοίκων τη χειμερινή περίοδο, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται και φτάνει έως 350 ανθρώπους. 
Υπάρχουν και νεανικοί λόγοι για να επισκεφτείς την Κουμαριά:

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Οι πραγματικοί φίλοι

ΦΙΛΙΑ, ΜΙΑ ΛΕΞΗ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ… 

Ήταν αρχές της σχολικής χρονιάς όταν ξεκίνησαν όλα. Την περσινή χρονιά είχε δημιουργήσει πολλές νέες παρέες για τις οποίες ήταν πολύ περήφανη. Το όνομά της είναι Κατερίνα και έχω μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία της ζωής της να αφηγηθώ. Όμως, πρώτα ας πούμε μερικά λόγια για αυτήν. Η Κατερίνα ήταν πάντα ένα πολύ γλυκό και όμορφο κορίτσι που προσπαθούσε να κάνει τους πάντες χαρούμενους ακόμα κι όταν δεν ήταν καλά. Όμως, όλα άλλαξαν από την στιγμή που ξεκίνησε η δεύτερή της χρονιά στο γυμνάσιο.

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Άλκη Ζέη

  Ο ΨΕΥΤΗΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αναφέρεται στις περιπέτειες ενός δεκάχρονου αγοριού, του Αντώνη, μαζί με τον παππού του, τον Μάριο, οι οποίοι περνούν σχεδόν όλα τα απογεύματα μαζί. Ο παππούς, καθώς είναι η συνταξιούχος ηθοποιός, διηγείται στον Αντώνη πολλές απίθανες ιστορίες από όλα όσα έχει ζήσει. Ο Αντώνης όμως δεν το πιστεύει, γιατί της περισσότερες φορές ιστορίες που του αφηγείται ο παππούς του, είναι απίστευτες και μη αληθοφανείς. Όσον αφορά όμως στη γιαγιά του Αντώνη, ο παππούς δεν ξεστομίζει κουβέντα. Σιγά-σιγά όμως ένα οικογενειακό μυστικό θα έρθει στο φως και το δεκάχρονο αγόρι θα καταλάβει τελικά την αλήθεια του «ψεύτη» παππού.

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2024-2025

 ΕΥΟΙΩΝΟ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ!


Ξεκινά, σήμερα, το σχολικό έτος 2024-2025! Ευχή μας, η σχολική κοινότητα (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί), το νέο σχολικό έτος  να ανακαλύψει τον πιο δημιουργικό εαυτό της!