Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (13/24)

ΚΟΥΜΑΡΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΧΩΡΙΟ 

Η Κουμαριά είναι οικισμός της Κεντρικής Μακεδονίας στο νομό Ημαθίας. Κτισμένη στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου με μέσο υψόμετρο τα 780 μέτρα. Βρίσκεται 13 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Βέροιας και 12 χιλιόμετρα νότια του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου. Έχει πληθυσμό περίπου 60 κατοίκων τη χειμερινή περίοδο, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνεται και φτάνει έως 350 ανθρώπους. 
Υπάρχουν και νεανικοί λόγοι για να επισκεφτείς την Κουμαριά:
1. Να θαυμάσεις το δάσος με τις οξιές, τις καστανιές και τις βελανιδιές, να περπατήσεις τα μονοπάτια του και να δροσιστείς από τις τρεεχούμενες πηγές.
2. Να ανακαλύψεις χαμένους οικισμούς του παρελθόντος, όπως ο αρχαιολογικός χώρος με το Μμεγάλο και το Μικρό Καστρί, όπου υπάρχουν τα ερείπια κάστρων.
3. Να δεις τα πανέμορφα, παραδοσιακά, τριώροφα πέτρινα σπίτια ηπειρώτικης  αρχιτεκτονικής.
4. Να επισκεφτείς τις τρεις εκκλησίες του χωριού, τον Άγιο Νικόλαο, τον Άγιο Γεώργιο και την Παναγιά με τα ξυλόγλυπτα τέμπλα και τις πανέμορφες τοιχογραφίες.
5. Να ξεκουραστείς στην πλατεία του χωριού στη σκιά του πλάτανου, όπου γίνονται τα πανηγύρια με τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων.
6. Να επισκεφτείς τον Πολιτιστικό Σύλλογο, που στεγάζει στο παλιό σχολείο παραδοσιακά υφαντά αλλά και φωτογραφικό υλικό από την ιστορία του χωριού.
7. Να ανακαλύψεις την περιβόητη «Τρύπα του Μιχάλη», που είναι μια τεράστια σπηλιά που δεν έχει μετρηθεί στο βάθος της και πήρε το όνομα της από ένα βοσκό που χάθηκε εκεί με το κοπάδι του.
8. Να φιλοξενηθείς στα παραδοσιακά καταλύματα του χωριού, το «Αρχοντικό Αθηνά» και το «Άρβουτο» (Κουμαριά), όπου θα απολαύσεις τις ανέσεις και την περιποίηση στον ιδιοκτητών.
 Να δοκιμάσεις πεντανόστιμες παραδοσιακές χειροποίητες πίτες αλλά και τα ντόπια κρεατικά στις δύο ταβέρνες του χωριού.
Να μαζέψεις κάστανα από τις αιωνόβιες καστανιές, άσπρο και κίτρινο τσάι, θυμάρι, αγριοβατόμουρα και να προμηθευτείς πεντανόστιμο κατσικίσιο τυρί από τους κτηνοτροφικές μονάδες του χωριού.

ΣΠΥΡΟΣ ΒΡΕΤΟΣ

ΣΣ. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής γλώσσας της Α’ γυμνασίου, της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη μαθητές και μαθήτριες περιγράφουν διάφορα μέρη από την πατρίδα μας και προτείνουν  να τα επισκεφθούμε για διάφορους (νεανικούς) λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου