Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025

Θεατρική παράσταση στην τάξη

«Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΓΟΝΑΚΙ»

Θεατρική παράσταση μέσα στην τάξη πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α' γυμνασίου,  στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής λογοτεχνίας, της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη. Τα παιδιά υποδύθηκαν τους χαρακτήρες από το λογοτεχνικό αφήγημα «ο παππούς και το εγγονάκι», του Λέοντα Τολστόι. 

Κυριακή 30 Μαρτίου 2025

Εκκλησιασμός

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΤΡΥΦΩΝΑ

Εκκλησιασμός πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 28 Μαρτίου, στον ιερό ναό του Αγίου Τρύφωνα, τον ενοριακό ναό του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας.

Σάββατο 29 Μαρτίου 2025

Παρουσίαση βιβλίου

 ΤΑ ΑΝΘΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Τα άνθη είναι συνυφασμένα διαχρονικά με την ζωή του ανθρώπου από αρχαιοτάτων χρόνων. Κάθε γεγονός προσωπικό ή κοινωνικό τα άνθη είναι αναπόσπαστο στοιχείο, στους κήπους, ως κομμένα άνθη, ως θεραπευτικά μέσα, ως δημιουργήματα τέχνης. Το μαρτυρούν οι Μινωικές τοιχογραφίες, η πομπή των Παναθηναίων, αλλά μνημονεύονται σε αρχαία και μεσαιωνικά κείμενα. Ποια η σημερινή σχέση τους και ταυτοποίησή τους; Υπάρχει πολύπλευρη δυσχέρεια που λύνεται από μία μελέτη με τη βοήθεια πολλών επιστημών και τεχνολογιών και την συνεργασία ερευνητών διαφόρων κλάδων της επιστήμης η οποία έγινε βιβλίο.  

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

Σπάνια και ιδιαίτερη έκθεση

ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1821 

Την έκθεση, «Η Ιστορική Εξέλιξη των Στρατιωτικών Στολών από το 1821 έως Σήμερα», που στεγαζόταν στο παλαιό Δημαρχείο, επισκέφτηκαν οι μαθητές του Α2, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, την Τετάρτη 26 Μαρτίου. Μια σπάνια και ιδιαίτερη έκθεση με αυθεντικές στρατιωτικές στολές και στρατιωτικά αντικείμενα από την συλλογή του Στέφανου Μωραΐτη, η οποία πλημμύριζε από τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025

Πείραμα του Ερατοσθένη

 ΜΕΤΡΗΣΑΝ ΤΗ ΓΗ!

Το διάσημο Πείραμα του Ερατοσθένη πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του 3ου Γυμνάσιου Γλυφάδας, την Παρασκευή 21 Μαρτίου, στις 12:35, το μεσημέρι. . Οι μαθητές των τμημάτων Β4 και Γ1, υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών τους, Αικατερίνη Ρόζη και Γεωργία Πράππα, πήραν μέρος σε ένα διαχρονικό επιστημονικό ταξίδι, επαναλαμβάνοντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά πειράματα της αρχαιότητας.

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025

Η ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΓΙΟΡΤΗ ΓΕΜΑΤΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ

Η σχολική γιορτή για την 25η Μαρτίου, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, δεν ήταν απλώς μια εκδήλωση μνήμης. Ήταν ένα ταξίδι στην Ιστορία, μια υπενθύμιση της ελληνικής ψυχής, της λεβεντιάς, αλλά και των δυσκολιών που πέρασε το έθνος για να φτάσει ως εδώ. Η λαμπρή γιορτή της εθνικής επετείου πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς θέατρο Μελίνα Μερκούρη, στις 24 Μαρτίου. 

Τρίτη 25 Μαρτίου 2025

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΕΛΑΣΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Αντιπροσωπεία μαθητών του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας με επικεφαλής την καθηγήτρια Χρύσα Γεωργακάκη έλαβε μέρος στην παρέλαση προς τιμή της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 παρουσία των αρχών της πόλης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή λεωφόρο, μπροστά από το παλαιό Δημαρχείο. Προηγουμένως ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες συμμετείχαν στην αρχιερατική δοξολογία για τους υπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένων, που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

Οι ήρωες του σήμερα

 ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΔΕΣ ΤΟΥ 2025;

Το 1821 οι ήρωες πολεμούσαν για την ελευθερία με σπαθιά και τουφέκια. Πέρασαν 204 χρόνια, και η Ελλάδα έχει αλλάξει. Όμως, ο ηρωισμός δεν είναι κάτι που ανήκει μόνο στο παρελθόν. Σήμερα οι μάχες δίνονται διαφορετικά: στην επιστήμη, στον αθλητισμό, στην κοινωνία, στην καθημερινότητα. Ποιοι θα ήταν, λοιπόν, οι Κολοκοτρώνηδες του 2025;

Κυριακή 23 Μαρτίου 2025

1821

ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ...ΤΟΥΡΚΙΚΑ;
 
Του Τόλη Κοϊνη 

Οι ηγέτες της Οθωμανικής εξουσίας που μετείχαν κομβικά στην εξέλιξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας έχει ενδιαφέρον να  γίνει γνωστό τι γλώσσα μιλούσαν, αλλά και πόσο τούρκοι ήταν! Σχεδόν όλοι είχαν ως δεύτερη γλώσσα την τουρκική! 

Σάββατο 22 Μαρτίου 2025

Η κοπέλα που πολέμησε ως άντρας

ΚΡΥΦΟΣ ΚΑΗΜΟΣ
Του Ανδρέα Καρκαβίτσα*

Η μάνα μου ήταν καλή και αγαθή, όπως όλες οι γυναίκες του καιρού της. Γλυκιά ημέρα ωστόσο δεν είδε με τον πατέρα μου γιατί ― λες κι έφταιγε η δόλια! ― έκανε όλο κορίτσια. Ξέρεις τι θα ειπεί φτωχός και κορίτσια! Έξω απ’ αυτό ακόμη όριζαν Τούρκοι στα Μοριά κι ήταν καλύτερο να μην απόχταε κανείς παιδί παρά ν’ αποχτήσει θηλυκό. Κάθε νοικοκύρης που έβλεπε να πηγαίνει το σπίτι του μπροστά θλιβότανε περισσότερο από κείνον που δεν είχε τίποτα. Για τούτο κι ο πατέρας μου δεν έπαυε κάθε τόσο να της χτυπάει, κάπως στα χωρατά, μα πάντα πικραμένα:
― Μωρέ γυναίκα· δεν κάνεις και συ ένα σερνικό!

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

Δυνάστες σας είναι η αδιαφορία, η υποταγή στο εύκολο, το «έτσι είναι τα πράγματα»

 ΔΥΟ ΕΦΗΒΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ

Σκηνικό: Ένα σύγχρονο δωμάτιο με έναν καναπέ, αφίσες από ταινίες και ανοιχτούς φορητούς υπολογιστές. Ο Γιάννης και η Άννα, δύο έφηβοι, κάθονται αντικριστά. Ο Γέρος του Μοριά στέκεται με τα χέρια πίσω από την πλάτη, χαμογελώντας κάτω από το μουστάκι του.
Γιάννης: Λοιπόν, στρατηγέ, αν ζούσες σήμερα, πώς θα έβλεπες τα πράγματα;
Κολοκοτρώνης: (Γελάει) Σαν ένα καινούργιο πεδίο μάχης. Άλλα τα όπλα, ίδια η μάχη.
Άννα: (Σταυρώνει τα χέρια) Ναι, αλλά εμείς σήμερα δεν έχουμε να πολεμήσουμε Τούρκους.
Κολοκοτρώνης: (Γνέφει) Κι όμως, έχετε κι εσείς τους δικούς σας δυνάστες.

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025

Η θεατρική παράσταση του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας

«ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ»
 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η θεατρική παράσταση του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας με τίτλο "Μια Νύχτα στο Μουσείο". Ταξίδεψε τους θεατές σε μια μοναδική συνύπαρξη επιστήμης και θεάτρου, αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα των απολιθωμάτων στην μελέτη της Γεωλογικής ιστορίας της Ελλάδας και όχι μόνο. Η παράσταση δόθηκε την Τρίτη 18 Μαρτίου, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μελίνα Μερκούρη και αποτέλεσε μέρος της δράσης "Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο", μια πρωτοβουλία της Science View, που στηρίζεται στις αρχές της διερευνητικής μάθησης και υλοποιείται με τη συμμετοχή του σχολείου από το 2015!

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από τον φιλανθρωπικό σύλλογο «το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποιήθηκε για τους μαθητές της Α’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας. Στόχος του προγράμματος ήταν τα παιδιά να ενημερωθούν για τη βοήθειας που παρέχει το Χαμόγελο του Παιδιού.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2025

Αυτοί που χαμογελούν περισσότερο

ΕΝΑΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ…

Εκείνη την ημέρα, όλα είχαν πάει ανάποδα. Δεν είχα πάρει μπουφάν, δεν είχα κράνος, ο ήλιος ήταν κόντρα, και ο άλλος ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα. Δεν πρόλαβα να αντιδράσω.
Όταν βρέθηκα στο νοσοκομείο, δεν καταλάβαινα τίποτα. Το μόνο που θυμάμαι ήταν το σκοτάδι. Και ύστερα, μια αίσθηση σαν να βυθίζομαι σε κάτι απέραντο.

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

Φωτεινή Ζυμβραγάκη

ΣΤΟΝ ΟΡΟΦΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ













Στην Πολυκατοικία μου μάς χωρίζει ένας τοίχος 
Κάθε φορά που αλλουνού φωνή ακούω με πιάνει ρίγος 
Φοβάμαι να μιλήσω να εκφραστώ να πω όσα ζω 
Γιατί τα προσωπικά μου όλα στη φόρα θα τα δω 

Κυριακή 16 Μαρτίου 2025

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Γλυφάδας -εαρινή περίοδος

 ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Η εαρινή περίοδος του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου Γλυφάδας (ΔΕΑΠ) αρχίζει! Ο  σπουδαίος θεσμός παιδείας και πολιτισμού, με δωρεάν συμμετοχή, ξεκινά την Δευτέρα, 17 Μαρτίου και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 2 Ιουνίου. Περιλαμβάνονται εννέα εκλαϊκευμένες και σπουδαίες διαλέξεις, σε ευρεία κλίμακα θεμάτων, που εισηγούνται διαπρεπείς ειδικοί επιστήμονες.

Σάββατο 15 Μαρτίου 2025

Τι σημαίνουν

ΥΒΡΙΣ, ΑΤΗ, ΝΕΜΕΣΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣΙΣ

Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια και ρόλο στην καθημερινή ζωή.

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2025

Στην Κωνσταντινούπολη

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Την Κωνσταντινούπολη επισκέφθηκαν 25 μαθητές της Γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας προκειμένου να λάβουν μέρος στο 1ο μαθητικό Συνέδριο Αστρονομίας που διεξήχθη στις 7 Μαρτίου στην Πατριαρχική Σχολή Μαρασλή, στο πλαίσιο τετραήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής. Το θέμα της σύναξης ήταν «Αστρικές διαδρομές της φιλοσοφίας» και συμμετείχαν 14 ελληνικά σχολεία με ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις το καθένα. Τελούσε κυρίως υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διοργανώθηκε από το 1ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Ζαγοριανάκου, στο πλαίσιο των 570 ετών της Μεγάλης του Γένους Σχολής.

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025

Τα μάθατε;

ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Προσπάθησαν να κλέψουν το απολιθωμένο κρανίο του Ανθρώπου των Πετραλώνων, το στολίδι της Χαλκιδικής! Αποκλειστική είδηση!

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025

Ώρα για ύπνο!

 ΔΕ ΝΥΣΤΑΖΩ…

Η 14χρονη Λένα είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τη νύχτα. Κάθε βράδυ, όταν το ρολόι έδειχνε 10 και οι γονείς της ανακοίνωναν: “Ώρα για ύπνο!”, εκείνη απαντούσε με αυτοπεποίθηση: “Δεν είμαι κουρασμένη! Το μυαλό μου δουλεύει καλύτερα τη νύχτα!” Με το βιβλίο στο χέρι και τα ακουστικά στα αυτιά, η Λένα βυθιζόταν στον κόσμο της, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η νυχτερινή μελέτη ήταν το κλειδί της επιτυχίας της.

Τρίτη 11 Μαρτίου 2025

Πόσο καλά θυμάσαι…

 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ;
του Γρηγόρη Κεντητού*

Η ελληνική γλώσσα είναι μια από τις αρχαιότερες και πιο πλούσιες γλώσσες του κόσμου. Με ρίζες που φτάνουν χιλιάδες χρόνια πίσω, έχει εξελιχθεί διατηρώντας όμως σταθερούς τους βασικούς της δομικούς κανόνες. Στην καρδιά αυτής της δομής βρίσκονται τα μέρη του λόγου, τα οποία καθορίζουν τη λειτουργία κάθε λέξης μέσα στην πρόταση.

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2025

Κυριακή 9 Μαρτίου 2025

9 πρακτικές συμβουλές

ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Της Μαριέττας Ρούντα*

Τα συστήματα παραγωγής τροφίμων που χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα είναι πλέον σαφές ότι είναι από τα πλέον επιζήμια για το περιβάλλον. Φαίνεται να έχουν σοβαρό αντίκτυπο τόσο στην κλιματική αλλαγή, όσο και στην εξάντληση των φυσικών πόρων της γης. Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν μια σαφή έλλειψη γνώσης των καταναλωτών σχετικά με την βιώσιμη διατροφή, καθώς και πολλές παρανοήσεις σχετικά.

Σάββατο 8 Μαρτίου 2025

Και λέω “ευχαριστώ”

Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


Όταν ήμουν μικρή  δεν καταλάβαινα πώς η μαμά μου τα προλάβαινε όλα. Ξυπνούσε πρώτη, μας ετοίμαζε, έτρεχε στη δουλειά, γύριζε κουρασμένη, αλλά πάντα είχε χρόνο για όλους.

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025

Τα 7 μεγαλύτερα

 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ (ΜΑΛΛΟΝ) ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
Του  Κυριάκου Οικονομίδη

Στην αρχή, όλα είναι τέλεια. Προσέχεις πού αφήνεις το κινητό σου, διστάζεις να βγάλεις τη μεμβράνη από την οθόνη, σκουπίζεις κάθε ίχνος σκόνης ή δαχτυλιάς από το νέο σου gadget.
Και ξαφνικά... όλα αλλάζουν! Μέσα στην καθημερινότητα, καταλήγεις να διαπράττεις τα 7 πιο συνηθισμένα “εγκλήματα” στον χώρο της τεχνολογίας. Καιρός να τα διορθώσεις!

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025

Βελούδινος και υγιεινός

 SMOOTHIE ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ
του Μάνου Δημητρούλη*

Για πρωινό ή για απογευματινό ένα μεγάλο ποτήρι με παχύρευστο, 
δροσιστικό, βελούδινο και υγιεινό χυμό (smoothie) είναι πάντα ευπρόσδεκτο, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C.

Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025

Σήλια Γεωργακοπούλου

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ










Τόσο κοντά όμως τόσο μακριά
η απόσταση μικρή 
αλλά στην ζωή εχθροί, 
μεγάλωσαν μαζί 
αλλά ποτέ δεν έγιναν γνωστοί, 

Τρίτη 4 Μαρτίου 2025

Ταξίδι στο Χώρο της Γνώσης

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 

Το Ορυκτολογικό και το Παλαιοντολογικό Μουσείο, στην Πανεπιστημιούπολη επισκέφτηκε η Β’ τάξη, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, την Πέμπτη 27η Φεβρουαρίου. Έζησαν τα παιδιά μια μοναδική εμπειρία γνώσης και πολιτισμού, επισκεπτόμενα τα στολίδια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και της Γεωλογικής Σχολής. Μουσεία, που αποτελούν καρπό σκληρής εργασίας των φοιτητών και καθηγητών του Πανεπιστημίου, παρουσιάζουν πολύτιμα απολιθώματα και πετρώματα που μαρτυρούν την πλούσια γεωλογική και ιστορική κληρονομιά της Ελλάδας.

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2025

«Μασκαράδες και πολίται / στις Κολώνες να βρεθείτε»

ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ
Του Ελευθέριου Γ. Σκιαδά* 

Κούλουμα, σκίτσο του 1911.
Για τους νεότερους Έλληνες τα παραδοσιακά «Κούλουμα» περικλείονται στην τριλογία «ταραμάς, κρεμμύδι, ρετσίνα». Αυτά ίσχυαν από τα χρόνια του Όθωνα ακόμη, όταν τις ομηρικές αποκριάτικες ευωχίες διαδέχονταν το χταπόδι, το στρείδι, το μύδι και το βρεγμένο κουκί.[1] Τα τελευταία απομεινάρια του εθίμου ζούμε στις ημέρες μας, βλέποντας τις εικόνες που εξελίσσονται στην Αγορά της οδού Αθηνάς από τα ξημερώματα κάθε Καθαράς Δευτέρας. Όταν η Αγορά βρισκόταν ακόμη στην περιοχή των Αέρηδων, εκεί που συμβάλλουν οι οδοί Αιόλου και Αδριανού.[2] Στην «Πλατεία Αγοράς», όπως αποκαλείται μέχρι σήμερα.

Κυριακή 2 Μαρτίου 2025

Τραγούδια και χοροί του Ελληνισμού

 ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γιορτάζει τα Κούλουμα με τραγούδια και χορούς απ’ όλες τις περιοχές του Ελληνισμού. Τη Δευτέρα 3 Μαρτίου, υποδέχεται τη Σαρακοστή και την Άνοιξη με μια μεγάλη παραδοσιακή γιορτή, με ελεύθερη είσοδο! 
Από τις 12.00 έως τις 15.00, ο καθηγητής εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας επιμελείται και παρουσιάζει, στο Ξέφωτο, ένα πανόραμα της ελληνικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης, σε μια ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στην τελετουργία του παραδοσιακού γλεντιού.  

Σάββατο 1 Μαρτίου 2025

Δικαιοσύνη και σεβασμός

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ…

Το αχανές πεδίο, λουσμένο από το απαλό φως του δειλινού, που αναδεικνύει τη στασιμότητα του χρόνου. Στο βάθος, ξεθωριασμένα μνημεία και παλιές ραγές τρένου αναδύονται, μιλώντας για έναν τόπο που κουβαλά το βάρος των τραγωδιών και των απωλειών. Ο ουρανός, με τις χρυσαφένιες και πορτοκαλί αποχρώσεις της δύσης, συμβολίζει τον αέναο κύκλο του χρόνου, ενώ οι σκιές των δέντρων και οι λεπτομέρειες στο σκηνικό προσδίδουν μια αίσθηση μυστηρίου και σεβασμού. Σε αυτόν τον κόσμο, όπου η μνήμη των νεκρών αναδύεται μέσα από κάθε γωνιά, το φως της ανθρωπιάς και της ελπίδας φαίνεται ως φάρος που οδηγεί στο μέλλον, μετατρέποντας τον πόνο σε δέσμευση για δικαιοσύνη και αναγέννηση. Είμαστε εδώ για τιμήσουμε κάθε νεκρό που ήταν θύμα ανεπάρκειας.