ΔΕ ΝΥΣΤΑΖΩ…
Η 14χρονη Λένα είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με τη νύχτα. Κάθε βράδυ, όταν το ρολόι έδειχνε 10 και οι γονείς της ανακοίνωναν: “Ώρα για ύπνο!”, εκείνη απαντούσε με αυτοπεποίθηση: “Δεν είμαι κουρασμένη! Το μυαλό μου δουλεύει καλύτερα τη νύχτα!” Με το βιβλίο στο χέρι και τα ακουστικά στα αυτιά, η Λένα βυθιζόταν στον κόσμο της, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η νυχτερινή μελέτη ήταν το κλειδί της επιτυχίας της.
Αρχικά, οι γονείς της το θεώρησαν ως μια φάση εφηβικής επανάστασης. “Θα της περάσει,” έλεγε η μαμά, θυμούμενη τις δικές της εφηβικές ανησυχίες. “Κι εγώ στα 14 μου ήθελα να γίνω ροκ σταρ,” πρόσθετε ο μπαμπάς με ένα χαμόγελο. Ωστόσο, οι νύχτες χωρίς ύπνο άρχισαν να δείχνουν τα αποτελέσματά τους.
Μια μέρα, η Λένα εμφανίστηκε στο σχολείο φορώντας δύο διαφορετικά παπούτσια. “Νέα μόδα;” τη ρώτησε η φίλη της, προσπαθώντας να συγκρατήσει τα γέλια της. “Ε; Α, ναι, κάτι τέτοιο,” απάντησε η Λένα, προσπαθώντας να κρύψει το χασμουρητό της. Στο μάθημα της Ιστορίας, όταν ο καθηγητής ρώτησε ποιος ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Ελλάδας, η Λένα απάντησε με αυτοπεποίθηση: “Ο Σωκράτης!” Η τάξη ξέσπασε σε γέλια, και η Λένα συνειδητοποίησε ότι ίσως η έλλειψη ύπνου επηρέαζε τη μνήμη της.
Οι γονείς της, βλέποντας την κατάσταση, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Ένα βράδυ, αφού η Λένα είχε κλειστεί στο δωμάτιό της, ο μπαμπάς της φόρεσε μια στολή νίντζα και μπήκε αθόρυβα στο δωμάτιό της. Έκλεισε το Wi-Fi και πήρε τον φορτιστή του κινητού της. Η Λένα, μη έχοντας τι να κάνει, άρχισε να διαβάζει ένα βαρετό βιβλίο για την ιστορία των κουμπιών. Πριν το καταλάβει, την πήρε ο ύπνος.
Το επόμενο πρωί, η Λένα ξύπνησε ανανεωμένη. “Τι συνέβη;” αναρωτήθηκε. Οι γονείς της της εξήγησαν το σχέδιό τους, και η Λένα, αν και αρχικά δυσαρεστημένη, συνειδητοποίησε ότι ο ύπνος δεν ήταν τόσο κακός τελικά. Άρχισε να πηγαίνει για ύπνο νωρίτερα, και οι βαθμοί της βελτιώθηκαν. Ακόμα και οι φίλοι της παρατήρησαν τη διαφορά.
Η Λένα έμαθε ότι, ενώ η νύχτα μπορεί να είναι γοητευτική, ο ύπνος είναι απαραίτητος. Και οι γονείς της ανακάλυψαν ότι μερικές φορές, λίγη δημιουργικότητα (και μια στολή νίντζα) μπορεί να κάνει θαύματα.
Σε καμία περίπτωση δεν προτρέπουμε κανέναν να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λένας. Αντιθέτως, είναι σημαντικό να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας από το σύνδρομο της χρόνιας αϋπνίας που καραδοκεί στους ενήλικες. Η χρόνια αϋπνία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις, όπως άγχος, κατάθλιψη, υπέρταση, διαβήτη, μειωμένη παραγωγικότητα και αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων! Για μια όμορφη επόμενη μέρα όνειρα γλυκά
ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου