ΜΙΛΟΥΣΑΝ
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ...ΤΟΥΡΚΙΚΑ;
Του Τόλη Κοϊνη
Οι ηγέτες της Οθωμανικής εξουσίας που μετείχαν κομβικά στην εξέλιξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας έχει ενδιαφέρον να γίνει γνωστό τι γλώσσα μιλούσαν, αλλά και πόσο τούρκοι ήταν! Σχεδόν όλοι είχαν ως δεύτερη γλώσσα την τουρκική!
Ο Αλή Πασάς, ήταν Αλβανός και μιλούσε άπταιστα Ελληνικά. Στην αυλή του στα Γιάννινα, τα Ελληνικά ήταν η κυρίαρχη γλώσσα. Το προς τιμήν του ποίημα, η Αληπασιάδα, γραμμένο από Αλβανό είναι στα Ελληνικά!!! Δεν φαίνεται πουθενά και ποτέ να συνομιλεί στα Τούρκικα. Εθνική συνείδηση δεν είχε καμία ούτε Τούρκικη, ούτε Αλβανική. Ήταν ένας στυγνός φεουδάρχης που τον ενδιάφερε μόνο η περιουσία του. Αυτήν υπερασπίστηκε και έχασε το κεφάλι του.
Ο Χουρσίτ Πασάς ήταν Γεωργιανός. Βαφτισμένος Χριστιανός ορθόδοξος. Απήχθη από Τούρκους, Πουλήθηκε σκλάβος. Αναγκαστικά εξισλαμίστηκε και εκτουρκίστηκε. Τα Τουρκικά δεν ήταν η μητρική του γλώσσα. Η δομή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του επέτρεψε να κάνει καριέρα, γιατί τα παιδιά των καλών Τουρκικών οικογενειών δεν είχαν και ιδιαίτερη διάθεση να πάνε να σκοτωθούν.
Ο Ομέρ Βρυώνης ήταν εντελώς Αλβανός που μιλούσε άπταιστα Ελληνικά. Τον έκαναν πασά για να τον αποσπάσουν από τον Αλή. Μετά από τα δυο πρώτα χρόνια της Επανάστασης… χάνεται… κατά πάσα πιθανότητα γύρισε στην Αλβανία, στη φάρα του και στα πατρογονικά χωράφια του (φέουδα). Δεν φαίνεται πουθενά να μιλάει Τουρκικά. Το στράτευμα που διοικούσε επίσης δεν ήξερε Τούρκικα, ήταν από ορεσίβιους Αλβανούς.
Ο Κιουταχής (Μεχμέτ Ρεσίτ Πασάς) ήταν και αυτός από την Γεωργία. Γιος ορθόδοξου παπά. Υπάρχει μια εκδοχή ότι δεν ήταν Γεωργιανός αλλά Ελληνοπόντιος της Γεωργίας. Δεν είχε καμία Τουρκική Εθνική συνείδηση. Φίλος (κολλητός) με τον Σουλτάνο και από τους πιο πιστούς του. Αυτό του επέτρεψε όταν ο σουλτάνος διέλυσε τους Γενίτσαρους και τον φεουδαρχικό στρατό, να είναι από τους πρώτους που εντάχθηκαν στον τακτικό στρατό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (τους νιζάμηδες) και να κάνει καριέρα.
![]() |
Ιμπραΐμ |
Δεν υπήρχαν Τούρκοι; Ναι… ο χειρότερος όλων στο πεδίο της μάχης. Ο Δράμαλης. Αυτός, αν και γεννήθηκε σε Ελληνική πόλη, ήταν Τούρκος.
..........................
Ο Τόλης Κοΐνης είναι Μαθηματικός και αρθρογράφος. Το δημοσιευόμενο κείμενο είναι απόσπασμα από το ομώνυμο άρθρο του στην καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα «Αργολικές ειδήσεις», στις 29 Αυγούστου 2021
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου