Δευτέρα 24 Μαρτίου 2025

Οι ήρωες του σήμερα

 ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΔΕΣ ΤΟΥ 2025;

Το 1821 οι ήρωες πολεμούσαν για την ελευθερία με σπαθιά και τουφέκια. Πέρασαν 204 χρόνια, και η Ελλάδα έχει αλλάξει. Όμως, ο ηρωισμός δεν είναι κάτι που ανήκει μόνο στο παρελθόν. Σήμερα οι μάχες δίνονται διαφορετικά: στην επιστήμη, στον αθλητισμό, στην κοινωνία, στην καθημερινότητα. Ποιοι θα ήταν, λοιπόν, οι Κολοκοτρώνηδες του 2025;

1. Οι ήρωες του αθλητισμού: Ο Μίλτος Τεντόγλου και ο Εμμανουήλ Καραλής

Στον αθλητισμό, οι πραγματικοί ήρωες δεν είναι μόνο όσοι κερδίζουν μετάλλια, αλλά και όσοι εμπνέουν. Ο Μίλτος Τεντόγλου, ο Έλληνας πρωταθλητής του άλματος εις μήκος, δεν ξεχωρίζει μόνο για τις επιδόσεις του, αλλά και για την προσωπικότητά του. Με το ήθος του και τον χαρακτήρα του, δείχνει ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο θέμα ταλέντου, αλλά και στάσης ζωής.
Ο Εμμανουήλ Καραλής, ο σπουδαίος επικοντιστής, μιλάει ανοιχτά για τις δυσκολίες που πέρασε, για τον ρατσισμό και τον εκφοβισμό, και αποδεικνύει ότι ο αγώνας ενός αθλητή δεν είναι μόνο στο στάδιο. Οι δυο τους δεν είναι απλώς πρωταθλητές, είναι παραδείγματα για όλους μας.

2. Οι αφανείς ήρωες της καθημερινότητας: Ένας καθηγητής στη Δράμα

Μερικές φορές, οι μεγαλύτεροι αγώνες δίνονται χωρίς χειροκροτήματα. Στο Γυμνάσιο του Νικηφόρου στη Δράμα, ένας καθηγητής, ο Μιχάλης Δογραματζίδης, κατάφερε, μέσα από την επιμονή και το πάθος του, να δημιουργήσει ένα παρατηρητήριο αστρονομίας για τους μαθητές. Σε ένα μικρό σχολείο, σε μια επαρχιακή πόλη, γεννήθηκε ένα όνειρο που άνοιξε τον δρόμο σε νέες γενιές για να αγαπήσουν την επιστήμη. Αυτός ο καθηγητής δεν κρατούσε σπαθί, αλλά ένα τηλεσκόπιο – και η μάχη του ήταν να δώσει ευκαιρίες σε παιδιά που δεν τις είχαν.

3. Οι γιατροί και νοσηλευτές της πανδημίας: Μαχόμενοι στην πρώτη γραμμή

Η πανδημία του κορονοϊού έδειξε ότι οι πραγματικοί ήρωες βρίσκονται στα νοσοκομεία. Γιατροί και νοσηλευτές δούλευαν ατελείωτες ώρες, έμεναν μακριά από τις οικογένειές τους και πολλές φορές ρίσκαραν την υγεία τους για να σώσουν ζωές. Δεν φορούσαν στολές στρατιωτών, αλλά τις λευκές μπλούζες τους – και έδωσαν μια από τις πιο σκληρές μάχες της εποχής μας.

4. Οι πυροσβέστες στις φωτιές και στις πλημμύρες

Κάθε καλοκαίρι, η Ελλάδα καίγεται. Κάθε χειμώνα, έρχονται πλημμύρες. Και κάθε φορά, υπάρχουν άνθρωποι που τρέχουν μέσα στις φλόγες ή στα ορμητικά νερά για να σώσουν ζωές, ζώα, σπίτια. Οι πυροσβέστες αυτοί, οι διασώστες, δεν ζητούν δόξα. Απλώς κάνουν το καθήκον τους, ακόμα κι όταν ξέρουν ότι μπορεί να μη γυρίσουν σπίτι τους.

Συμπέρασμα

Οι ήρωες του 1821 πάλεψαν για την ελευθερία με το όπλο στο χέρι. Οι ήρωες του 2025 παλεύουν με διαφορετικά μέσα – κάποιοι με τα πόδια τους στον στίβο, κάποιοι με ένα στηθοσκόπιο, κάποιοι με μια μάνικα στη φωτιά ή με ένα τηλεσκόπιο σε ένα σχολείο της επαρχίας. Ο ηρωισμός δεν είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Ζει δίπλα μας, σε ανθρώπους που δεν σταματούν να παλεύουν για κάτι καλύτερο.
Και η ερώτηση είναι: Εμείς μπορούμε να γίνουμε οι σύγχρονοι αγωνιστές του δικού μας αγώνα;

ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ  ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου