ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΜΕΛΑΣΑ
του Μάνου Δημητρούλη*
Ας δοκιμάσουμε να φτιάξουμε πεντανόστιμα ψωμάκια με μελάσα για burger που θα του δώσουν μία ξεχωριστή νοστιμιά!
Υλικά για 12 ψωμάκια
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
40 ml μελάσα
140 ml γάλα 1.5 %
100 ml νερό
1 φακελάκι (9 γρ.) ξηρή μαγιά
1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
2 αυγά
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε το νερό με το γάλα και τα ζεσταίνουμε ώστε να είναι χλιαρά, ρίχνουμε τη μελάσα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά σε θερμό μέρος μέχρι να αφρίσει.
Ρίχνουμε σε κάδο μίξερ το αλεύρι, αλάτι, το βούτυρο, τα αυγά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά και χτυπάμε με γάντζο για περίπου 6-7 λεπτά.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε γυάλινο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 60 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να φουσκώσει αρκετά.
Με αλευρωμένα χέρια φτιάχνουμε 12 μπαλάκια (6 για κάθε ταψί), σκεπάζουμε με πετσέτα και ξαναφήνουμε για άλλα 20-30 λεπτά σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσουν λίγο ακόμα.
Αλείφουμε με κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό, προσθέτουμε παπαρουνόσπορο ή βρώμη ή σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 12 λεπτά.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ανά ψωμάκι
Ενέργεια: 171 kcal
Υδατάνθρακες: 31,9 γρ.
Πρωτεΐνη: 7,1 γρ.
Λιπαρά: 4,9 γρ.
Κορεσμένα Λιπαρά: 2,4 γρ.
Φυτικές Ίνες: 2,5 γρ.
.....................
Ο Μάνος Δημητρούλης είναι Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc Αθλητικής Διατροφής και συγγραφέας.
ΠΗΓΗ: https://dietstories.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου