Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ (1)

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ

Στο Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) μειώθηκαν τα μαθήματα που διδάσκονται. Αυξήθηκαν οι ώρες διδασκαλίας στα μαθήματα που εξετάζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα θέματα των εξετάσεων βγαίνουν κατά 50% από τους διδάσκοντες το μάθημα καθηγητές και τα υπόλοιπα με ηλεκτρονική κλήρωση από τράπεζα θεμάτων του Υπουργείου παιδείας.

Τροποποιήθηκαν οι κατευθύνσεις που λέγονται ομάδες προσανατολισμού οι οποίες είναι κλειστές στην επιλογή σχολής. Ο υποψήφιος φοιτητής επιλέγει μόνο τις σχολές που αντιστοιχούν στην ομάδα  προσανατολισμού που φοίτησε.
Για να δώσεις εξετάσεις πρέπει πρώτα να έχει ο μαθητής πάρει απολυτήριο. Η δε προαγωγή ή απόλυση έγινε αυστηρότερη από το υπάρχον σύστημα.
Το νέο σύστημα δεν αλλάζει την δομή του εκπαιδευτικού συστήματος που θέλει την διδασκαλία να συνεχίζεται και στο σπίτι, δηλαδή μετά το σχολείο. Ο προσανατολισμός του είναι περισσότερο προς την προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλαδικές εξετάσεις.
Τα εξεταζόμενα μαθήματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι τέσσερα ενώ στην βαθμολογία μετρά και ο ο λεγόμενος 5ος βαθμός. Με έναν μαθηματικό τύπο που λαμβάνει υπόψη τον γενικό βαθμό για κάθε τάξη του Λυκείου με ειδικό συντελεστή για κάθε έτος και σε συνδυασμό με τον μέσο όρο των μαθημάτων εξέτασης βγαίνει αυτός ο βαθμός.
Αναλυτικά το νέο Γενικό Λύκειο βρίσκεται ΕΔΩ με την μορφή αρχείου παρουσίασης. Πρόκειται για εξαιρετικά εκλαϊκευμένη εργασία που στηρίζεται στον νόμο και στις διευκρινιστικές εγκυκλίους του Υπουργείου. Το παρουσιαζόμενο αρχείο είναι δημιούργημα της  υπεύθυνης του Επαγγελματικού προσανατολισμού στην Δ' Αθήνας καθηγήτριας Ελευθερίας Παπαδάκη.
Ο νόμος με τις πρόσφατες αλλαγές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου