Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Δημιουργική επίσκεψη

 ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

Την ιερά μονή Καισαριανής και τον περιβάλλοντα χώρο επισκέφτηκαν οι μαθητές της Β’ τάξης, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, την Τετάρτη 10 Απριλίου. Ήταν ένας άριστος συνδυασμός ενός αξιοθαύμαστου κτιριακού συγκροτήματος της βυζαντινής εποχής που βρίσκεται στην πιο όμορφη πλαγιά του Υμηττού.
Ξεναγήθηκαν από τους καθηγητές συνοδούς στους χώρους της ιεράς μονής και έμαθαν την ενδιαφέρουσα ιστορία της! Η μονή χτίστηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο, περίπου στο 1100, η οποία είναι η χρονολογία κατά την οποία κατασκευάστηκε το καθολικό της μονής! Ωστόσο αποτελούσε λατρευτικό χώρο και στους αρχαίους χρόνους πιθανότητα σαν ιερό της Θεάς Αφροδίτης! Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. 
Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες χρονολογούνται από το 1700 από τους δημιουργούς να έχουν εμπνευστεί  από την κρητική παράδοση αλλά και από την τέχνη του Αγίου Όρους.Το 1833 υπήρξε απόφαση της Αντιβασιλείας του Οθωνα όπου καταργήθηκαν όλα τα μοναστήρια με κάτω από 6  μοναχούς με αποτέλεσμα να κλείσει η Μόνη.
Οι μαθητές θαύμασαν το εσωτερικό του ναού με τις ωραίες τοιχογραφίες. Επισκέφθηκαν το απέναντι κτίριο από τον ναό, το μαγειρείο και την τράπεζα της μονής, καθώς και τα λουτρά που διέθεταν και ζεστό νερό και υδραυλικό δίκτυο, αλλά στην συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ο χώρος ως ελαιοτριβείο.
 Είδαν την οικία των Μπενιζέλων, από τους οποίους κατάγεται η Αγία Φιλοθέη, η κυρά των Αθηνών, με το πλούσιο φιλανθρωπικό και πρωτοποριακό εκπαιδευτικό έργο που προσέφερε σε άνδρες και γυναίκες στην τουρκοκρατία.
Στις μέρες μας αποτελεί προστατευόμενο μνημείο από το Υπουργείο πολιτισμού και πραγματοποιούνται λειτουργίες μόνο στα Εισοδια της Θεοτόκου και την Μεγάλη Παρασκευή.
Ακολούθησε περίπατος στο βουνό, στην πλευρά του βοτανικού κήπου,  στο πανέμορφο Δάσος της Καισαριανης που φημίζεται για την πλούσια χλωρίδα του όπου παραγόταν το φημισμένο μέλι Αττικής, που μαζί με τους ελαιώνες και τα αμπέλια ήταν η πηγή εισοδημάτων των μοναχών.
Το σημερινό δάσος είναι δημιούργημα της Φιλοδασικής Εταιρείας του οποίου η δημιουργία ξεκίνησε από το 1899. Είναι τόσο πανέμορφο που δίκαια έχει χαρακτηριστεί «Ιστορικός κήπος της Ευρώπης» από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό φορέα.
Μετά την περιήγηση οι μαθητές  ήταν ελεύθεροι να κάτσουν με τις παρέες τους και να περάσουν καλά. Μερικοι μαθητές είχαν φέρει και σεντόνι και φαγητό και έκατσαν οργανωμένα να κάνουν ένα πικ-νικ! Άλλοι μαθητές απλά έκατσαν, έφαγαν, άκουσαν μουσική και συζήτησαν. Ότι και να έκαναν φάνηκε να περνάνε πολύ όμορφα σε ένα θαυμάσιο τοπίο. 
Λίγοι με συνοδεία καθηγητή προχώρησαν και λίγο πιο πάνω από τα πλατώματα. Συνάντησαν και μια μεγάλη χελώνα η οποία αγνόησε την παρουσία τους ακλουθώντας το πρόγραμμά της, να επιλέγει τα χόρτα της διατροφής της, Από εκεί φαινόταν μεγάλο μέρος της Αθήνας, μια αντίθεση πρασίνου και τσιμέντου.
 Οι εντυπώσεις των μαθητών ήταν πολύ καλές, πέρασαν δημιουργικά τον χρόνο τους και ξέσκασαν από την δύσκολη και κουραστική καθημερινότητα τους, ξεχνώντας για μερικές ώρες τα άγχη τους, περνώντας καλά!

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

ΜΥΡΤΩ ΜΠΟΛΟΦΗ, ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου