Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Θέατρο στην τάξη

«Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΓΟΝΑΚΙ»

Απόδωσαν θεατρικά, σε τρεις πράξεις, το διδακτικό διήγημα «ο παππούς και το εγγονάκι» του Λέοντος Τολστόι, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής λογοτεχνίας, της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη, οι μαθητές του Α4, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας. 
Στην πρώτη πράξη διαδραματίζεται η σκηνή, στην οποία ο παππούς κατά λάθος σπάει το πήλινο πιάτο που έτρωγε. Η νύφη του τον μαλώνει και του λέει ότι θα τρώει σε ξύλινη γαβάθα στη θερμάστρα. 
Η δεύτερη πράξη βρίσκει τον παππού στη θερμάστρα και τον γιο του αντρόγυνου στον κήπο να φτιάχνει κάτι. Ο γιος του και η νύφη του, ρωτάνε τον Μίσα τι φτιάχνει. Τους λέει ότι φτιάχνει μία γαβάθα ξύλινη για αυτούς, για να τρώνε όταν μεγαλώσουν. Τότε καταλαβαίνουν το λάθος τους.
Στην τρίτη πράξη, ζητούν συγνώμη από τον παππού και μετανοιωμένοι αποφασίζουν να τον σέβονται και να τον φροντίζουν κι όλα γίνονται όπως πρώτα.
Η θεατρική απόδοση, που σκοπό είχε την καλύτερη εμπέδωση του διηγήματος, που σκοπός του είναι ο σεβασμός προς τους ηλικιωμένους, χρειάστηκαν τέσσερις ηθοποιοί, τέσσερις καρέκλες, δύο τραπέζια, ένα χαρτόνι με ζωγραφιά θερμάστρας και μια πινελιά φαντασίας κάνουν κάθε τι φανταστικό, να μοιάζει αληθινό. 

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΨΑΘΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου