Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ελληνικού

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΑΝ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Συναντήθηκαν με παιδιά αλλοεθνή, αλλόθρησκα και αλλόγλωσσα 
οι μαθητές του Γ1, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, στην παιδαγωγική επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ελληνικού,  την Τετάρτη 3 Απριλίου.
Ήταν μια διαφορετική επίσκεψη! Φτάνοντας στο σχολείο οι μαθητές ένοιωσαν αμηχανία, βλέποντας παιδιά με διαφορετικά χαρακτηριστικά να τους κοιτούν. Μια καθηγήτρια τους οδήγησε στην αίθουσα εκδηλώσεων και ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες που θα ακολουθούσαν. 
Ήλθαν, σε λίγο, και οι μαθητές της Γ’ τάξης του διαπολιτισμικού σχολείου. Τα δύο σχολεία σχημάτισαν ένα κύκλο και στην συνέχεια δημιουργήθηκαν επτά μικτές ομάδες.
Τα παιδιά ήταν καθισμένα σε κύκλο και το δομημένο πρόγραμμα βοήθησε η αρχική αμηχανία να διαλυθεί και οι μαθητές συζητούσαν θέματα που απασχολούν την ηλικία τους. Η επικοινωνία γινόταν στα Ελληνικά ή στα Αγγλικά ή με μετάφραση για τα παιδιά που ακόμα γνώριζαν μόνο την μητρική τους γλώσσα.
Οι μαθητές του Διαπολιτισμικού σχολείου ήταν από όλες τις ηπείρους και βρέθηκαν στην Ελλάδα για διάφορους λόγους. Άλλοι ήρθαν γιατί στην πατρίδα τους γίνεται πόλεμος, άλλοι για λόγω πολιτικών καταστάσεων ή οικονομικής δυσπραγίας. Πάντως σε όλες τις περιπτώσεις οι δυσκολίες ανάγκασαν την οικογένειά τους σε μετανάστευση. 
Μια ;πο τις δραστηριότητες ήταν η εξής: δόθηκε σε κάθε ομάδα μια ζωγραφιά πασχαλίτσας, στο σώμα της γράψανε τις κοινές ομοιότητες και στα πόδια κάτι που μόνο ένας έχει από την συντροφιά. Η δραστηριότητα αυτή ενίσχυσε την επικοινωνία. Συζητούσαν σαν να  γνωρίζονταν καιρό, για τα μαθήματα αλλά και προσωπικές εμπειρίες.  Στη συνέχεια, τραγούδησαν μαζί και ξεναγήθηκαν στους χώρους του διαπολιτισμικού σχολείου.
Ο χρόνος πέρασε γρήγορα, τα παιδιά αποχαιρετιστήκαν και αποχώρησαν από αυτό τον ωραίο χώρο. Στο γυρισμό όλοι, μαθητές και συνοδοί καθηγητές, Νίκη Κυριαζή και Ανδρέας Μακρογκίκας, αναφερόντουσαν στις θετικές εντυπώσεις, στην γνωριμία με αυτά τα παιδιά.  
Ήταν μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία να γνωρίζεις παιδιά που μιλούν άλλη γλώσσα, που γνωρίζουν άλλο πολιτισμό και να προσπαθείς να επικοινωνήσεις μέσω δραστηριοτήτων. Αναπτύχθηκε μια οικειότητα που σου αλλάζει την διάθεση στο καλύτερο. 

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ-ΣΟΦΙΑ ΖΟΡΜΠΑ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου