Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΜΒΑΚΕΡΟΥ

Ο Όμιλος Δημοσιογραφίας και Φωτογραφίας του 3ου Γυμνάσιου Γλυφάδας, έλαβε ενημέρωση και συμβουλές για το ρεπορτάζ και τη συνέντευξη από την δημοσιογράφο και Αντιδήμαρχο Παιδείας Γλυφάδας, Γεωργία Βαμβακερού, την Πέμπτη 4 Απριλίου.
Η κυρία Βαμβακερού εξήγησε στους μαθητές την έννοια της δημοσιογραφίας, του ρεπορτάζ και της συνέντευξης, τους πρότεινε μεθόδους και τεχνικές ώστε να βελτιώσουν τον τρόπο επικοινωνίας τους σε μία συνέντευξη αλλά και γενικότερα στην ζωή τους.
Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της συνέντευξης, καθώς και σε κάποιες βασικές αρχές της, όπως η σωστή επικοινωνία, η λακωνικότητα και η διακριτικότητα. Τόνισε επίσης  πως σκοπός της είναι να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα και να ρίξει φως σε μια υπόθεση, όχι να χρησιμοποιηθεί ως μέσο εκμετάλλευσης ή χειρισμού.
Ανέφερε, ακόμα, μία πολύ σημαντική μέθοδο στους μαθητές που αφορά την διατύπωση των ερωτήσεων. Η μέθοδος K.I.S.S.(keep it simple, stupid) δίνει έμφαση στη συνοπτικότητα των ερωτήσεων για ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε μία συνέντευξη.
Πρόσθεσε επίσης κάποιες απλές, ωστόσο σημαντικές τεχνικές που θα βοηθήσουν τους μαθητές στον τρόπο επικοινωνίας με τον συνεντευξιαζόμενο, όπως η σταθερή οπτική επαφή, ο ήπιος και ευγενικός τρόπος καθώς και η «ανάγνωση» της γλώσσας τους σώματος.
Η ενημέρωση αυτή φάνηκε στους μαθητές ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς τους έδωσε τις απαραίτητες συμβουλές και πληροφορίες που χρειάζονται για μελλοντικές συνεντεύξεις και τους έλυσε  απορίες που μπορεί να είχαν έως τώρα πάνω σε δημοσιογραφικά θέματα.

ΑΙΜΙΛΙΑΝΗ ΚΑΠΛΑΤΖΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου