Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου 2014

ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΙΚΟ...Γρίπη και εποχική γρίπη


Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Στην Ελλάδα εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται  κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο).
 Πατήστε ΕΔΩ για να παρακολουθήσετε το ενημερωτικό video για την πρόληψη της γρίπης (ECDC-ΚΕΕΛΠΝΟ)
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.
Με βάση τα δεδομένα των δύο τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας (2011-2012 και 2012-2013), φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009,  έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης, και ειδικότερα:
α) το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,
β) η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,
γ) κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα  στελέχη γρίπης [Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β], 
δ) τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.
Όσον αφορά στη δραστηριότητα της γρίπης κατά την φετινή περίοδο, δεν μπορεί να γίνει ακριβής εκτίμηση, δεδομένου ότι κατά την περσινή περίοδο 2012-2013, δεν καταγράφηκε το σύνηθες επιδημικό κύμα, αλλά μία σταθερή μέτρια δραστηριότητα καθ΄ όλη την διάρκεια της επιδημικής περιόδου. Ο αριθμός όμως των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης με ανάγκη νοσηλείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), θεωρείται  ότι θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.
 Οι πληθυσμιακές ομάδες που χαρακτηρίζονται ως «υψηλού κινδύνου»  σύμφωνα  με εγκύκλιο του  Υπουργείου Υγείας, είναι: 
1.Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
2.Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τουςπαρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
•Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
•Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
•Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
•Μεταμόσχευση οργάνων
•Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
•Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
•Χρόνια νεφροπάθεια.
•Νευρομυϊκά νοσήματα
3.Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.
4.Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό ο κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
5.Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
6.Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων- λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
7.Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.ΠΗΓΗ: Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του Υπουργείου Υγείας

1 σχόλιο:

  1. Κόντρα στο ρεύμα εσείς! Ενάντια στην γριποφοφία-τρομολαχνία των καναλιών. Καλά κάνετε που καλλιεργείτε την ψυχραιμία. Η καλλιέργεια της τρομολαχνίας μας οδήγησε στην χρεωκοπία σε όλα τα στάδια του δημόσιου βίου. Ο καλύτερος τρόπος να καλύπτει την ανομία του το σύστημα των λίγων που εκμεταλλεύεται τους πολλόυς... Το λέει και η λαϊκή σοφία "ο φόβος φυλάει τα έρμα"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή