Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΓΑΛΑΤΕΙΑ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΦΙΛΟΙ

Η συγγραφέας αφηγείται τις περιπέτειες τριών παιδιών μετά από το ναυάγιό τους σε ένα έρημο νησί. Με κύριο ήρωα τον 14χρονο Παύλο, ο οποίος φεύγει από το χωριό του μια μέρα μαζί με τον θείο του, ώστε να μείνουν σε έναν άλλον τόπο. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού με το καράβι ξεσπά στην θάλασσα μια φοβερή τρικυμία. Το αποτέλεσμα είναι να βρεθεί ο Παύλος σε ένα έρημο νησί. Παρ' όλα αυτά δεν είναι μόνος, καθώς εκεί βρίσκονται και τα παιδιά του καπετάνιου, ο Νίκος και η Ανθούλα.
Τα παιδιά αυτά γίνονται αχώριστοι φίλοι και είναι αντιμέτωποι στη δύσκολη για την επιβίωσή τους καθημερινότητα. Ξεπερνούν, όμως, τις δυσκολίες τους με συνεργασία και πάνω απ' όλα έχουν βαθειά πίστη στο Θεό, ελπίζοντας πως κάποια μέρα θα γυρίσουν στην πατρίδα τους.
Ενδιαφέρον βιβλίο για τις έντονες περιπέτειες των παιδιών που περιγράφονται. Η περιεχόμενη δράση βοηθά τον αναγνώστη να αφήσει, για λίγο, τα γεγονότα  της καθημερινότητας. Οι εικόνες που δημιουργούνταιείναι μαγευτικές, καθώς αναφερόμαστε σ' ένα εξωτικό νησί με τεράστεια δάση και καταγάλανη θάλασσα.
Η ταύτηση που δημιουργείται μεταξύ των ηρώων και του κάθε αναγνώστη. Τους βάζει να αναρωτηθούν τι θα σκεπτόντουσαν και πως θα αντιδρούσαν αν ποτέ βρισκόντουσαν στη θέση των ηρώων. 
Τέλος, τα  συναισθήματα που προκαλούνται! Το βιβλίο αυτό χαρακτηρίζεταιγια για την έντονη αγωνία που δημιουργεί στον αναγνώστη. Έτσι, διαβάζοντας την πλοκήτου, θέλεις έντονα να μάθεις το τέλος του.
[Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ, σελίδες 168, έτος έκδοσης 1999]
ΣΑΝΤΑ ΘΩΜΑΪΣ

ΣΣ. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

1 σχόλιο: