Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ



 ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ

Κοιτάζοντας τον ουρανό βλέπεις άπειρα αστέρια. Φωτεινές κουκίδες στο απέραντο σύμπαν. Κάποια από αυτά υπάρχει η δυνατότητα να τα δεις από κοντά…


Αρκεί να ταξιδέψεις μέχρι την Πεντέλη, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όπου στεγάζεται το Ινστιτούτο αστροφυσικής, αστρονομίας, διαστημικών εφαρμογών και τηλεπισκόπησης. Σκοπός του οποίου είναι η διάδοση της αστρονομίας και της αστροφυσικής με προγράμματα ξεναγήσεων που προσφέρουν την βιωματική εμπειρία νυχτερινών παρατηρήσεων με το τηλεσκόπιο.
Το τηλεσκόπιο newall με το οποίο γίνονται οι παρατηρήσεις είναι ένα αχρωματικό διοπτρικό τηλεσκόπιο, με διάμετρο Αντικειμενικού φακού 62,5 εκ. και εστιακής απόστασης 9 μέτρων. Δωρίθηκε στην Ελλάδα το 1957 και συντέλεσε σε πλήθος ανακαλύψεων.
Στην Πεντέλη βρέθηκε μικρή ομάδα μαθητών του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας με τους γονείς τους και τους καθηγητές Δημήτριο Ντάβαζλη και Ανδρέα Μακρογκίκα για να θαυμάσουν από κοντά ουράνια σώματα!
Αρχικά, ο καθηγητής αστροφυσικής Νικόλαος Ματσόπουλος, προετοίμασε τους επισκέπτες εξηγώντας θέματα της αστρονομίας και της αστροφυσικής. Προσέγγισε με γοητευτικό τρόπο τις έννοιες αυτές που συνάρπασε τους παρευρισκόμενους. Κατόπιν παρακολουθήσαν δύο ενδιαφέροντα βίντεο, με θέμα τις εγκαταστάσεις του αστεροσκοπείου και την αστροφυσική.
Ακολούθησε η τηλεσκοπική παρατήρηση που περιελάμβανε την παρατήρηση τριών αστρονομικών αντικειμένων (Πλανήτης Κρόνος, αστέρι Βέγας, δακτυλιοειδές νεφέλωμα).  Η στιγμή της τηλεσκοπικής παρατήρησης, είναι μια μαγική στιγμή, όπου η ομορφιά των άστρων, είναι τροφή τόσο για τα μάτια, όσο και για το νου σε συνδυασμό με το ασύλληπτο γεγονός πως κοιτάζεις βαθιά στο σύμπαν. Αξίζει να την δοκιμάσει κανείς!
Πανοραμική άποψη της Αθήνας από το Αστεροσκοπείο
Η εκδρομή αυτή, ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που συναρπάζει όποιον την βιώσει. Σας την συστήνουμε να επισκεφτείτε μια χωρίς σύννεφα βραδιά το Αστεροσκοπείο Πεντέλης!
Tο Κέντρο Επισκεπτών του Αστεροσκοπείου μπορεί να δεχτεί έως και 125 άτομα και διαθέτει χώρο στάθμευσης και κυλικείο. Η ώρα προσέλευσης είναι από 18:55 έως 19:55. Δεν γίνονται κρατήσεις θέσεων και τηρείται σειρά προτεραιότητας μέχρι την πλήρωση των διαθέσιμων θέσεων. Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για ηλικίες άνω των 8 ετών. Τιμή εισόδου 5€.
Το πρόγραμα των βραδινών ξεναγήσεων (ημέρες και ώρες) βρίσκονται ΕΔΩ
Περισσότερες πληροφορίες δίδονται στο τηλέφωνο: 2106131247

Βασιλείου Δημήτρης, Βασιλείου Κωνσταντίνος, Φουκανέλης Χρήστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου