Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΣΑΡΗ ΖΩΡΖ



ΤΟ  ΨΕΜΑ

Το ψέμα είναι ένα βιβλίο που πραγματικά το λάτρεψα.  Οι σκηνές που περιγράφονται είναι τόσο ρεαλιστικές και σε ταξιδεύουν νομίζοντας πως είσαι εσύ μέσα στο βιβλίο.  Το βιβλίο είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση αλλά σε μερικές σκηνές υπάρχουν εντυπωσιακοί διάλογοι μεταξύ των ηρώων.

Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου η 15χρονη Χριστίνα, μαζί με τους γονείς της, ζούσε στην Θεσσαλονίκη. Μια μέρα ο πατέρας της θέλοντας να εργαστεί στο εξωτερικό έφυγε, αλλά η μητέρα της Χριστίνας η Κα Ελευθερία δεν ήθελε να τον ακολουθήσει στην Γερμανία. Πίστευε πως θα έκανε κακό στην Χριστίνα.  Με την αποχώρηση του πατέρα της Χριστίνας, η Κα Ελευθερία δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις του σπιτιού, και αναγκάστηκε να το πουλήσει. Μέσα σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα βρήκε δουλειά σαν θυρωρός στην Αθήνα. Μέσα στην αμοιβή της συμπεριλαμβανόταν  και ένα μικρό διαμέρισμα, που ήξερε από την αρχή πως δεν θα έχει καμία σχέση με το σπίτι τους στην Θεσσαλονίκη αφού αυτό αποτελούταν από δύο δωμάτια και μία κουζίνα. Η αντίδραση της Χριστίνας ήταν αρνητική, γιατί πίστευε πως θα χάσει τους φίλους της, το σχολείο της και όλους τους γνωστούς της.
 Οι πρώτες μέρες στην Αθήνα για την Χριστίνα ήταν εφιαλτικές. Όταν ξεκίνησε το σχολείο, όλα τα παιδιά συζητούσαν τα νέα του καλοκαιριού με τους φίλους τους ενώ η Χριστίνα δεν ήξερε κανέναν και ήταν απόμακρη από όσους την πλησίαζαν. Το μόνο κορίτσι που γνώριζε ήταν η ξαδέλφη της η Ρέα. Την Ρέα την είχε γνωρίσει δύο τρεις ημέρες νωρίτερα όπως και τον θείο της τον Γιώργο.  Ο θείος της ήταν μαθηματικός στο καινούριο για την Χριστίνα σχολείο όπου φοιτούσε. Με τον καιρό απέκτησε αρκετούς φίλους: τον Αλέξη, την Μαρία, το Λινάκι, την Ρέα, την Τάνια, την Σόφη, τον Πέτρο και το Γιάννη. Οι φίλοι της συνεχώς την ρωτούσαν για τον πατέρα της, εκείνη όμως δεν ήθελε να μιλήσει σε κανέναν γι' αυτόν και έλεγε ψέματα. Έλεγε ψέματα για όλους και για όλα. Έλεγε πως η μητέρα της ήταν πλούσια ενώ στην πραγματικότητα το πρωί εργαζόταν σαν θυρωρός και το βράδυ σαν μοδίστρα, για επί πλέον χρήματα. Έλεγε πως μένει σε μεγάλο σπίτι με μεγάλη αυλή και πολλά δωμάτια, ενώ  το διαμέρισμά της αποτελούνταν μόνο από δύο δωμάτια και έναν ακόμα χώρο. Οσο για τον πατέρα της έλεγε πως λείπει σε δουλειές στο εξωτερικό, επειδή ντρεπόταν να παραδεχτεί πως τους εγκατέλειψε.
Μέσα στην σχολική χρονιά συνέβησαν αρκετά ανάμεσα στα παιδιά. Η Χριστίνα συνεχώς προσπαθούσε να καλύψει τα ψέματα που είχε πει, ώσπου δεν μπορούσε  να τα καταφέρει και στο τέλος αναγκάστηκε να τους φανερώσει την αλήθεια. Η  αντίδραση των παιδιών ήταν απροσδόκητα αποδεκτή προς την Χριστίνα και την οικογένεια της. Την αποδέχτηκαν χωρίς να αλλάξουν την συμπεριφορά τους απέναντι της. Η Χριστίνα ένιωσε απίστευτη ανακούφιση, γιατί τα ψέματα δεν ταίριαζαν στο χαρακτήρα της.
 Αυτό το βιβλίο  περιγράφει με πολύ ρεαλιστική αφήγηση που ταυτίζεται με τα θετικά και τα αρνητικά  της σημερινής κοινωνίας.  Επίσης μου διδάσκει αξίες, την προσπάθεια αυτής της οικογένειας να προσαρμοστεί πλήρως, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα σε μια ξένη πόλη , σε ένα ξένο σπίτι, σε ένα ξένο σχολείο και σε πολλούς ξένους ανθρώπους. 
 [Εκδόσεις   Πατάκης, σελίδες 144,  έτος έκδοσης 2013] 


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΕΛΕΓΡΑΤΗ

 ΣΣ. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου