Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Μύθοι και αλήθειες

ΚΑΠΝΙΣΜΑ
του Παναγιώτη Κ.Μπεχράκη*

Κακή συνήθεια το κάπνισμα που ήλθε στην Ευρώπη με την ανακάλυψη της Αμερικής. Οι εταιρίες καπνού με προσεγμένες διαφημίσεις, φήμες και προβολή από δημοφιλείς στη νεολαία, κατά προτίμηση, καλλιτέχνες προωθήθηκε η διευρυμένη χρήση του. Πέρασαν την αντίληψη ότι καπνίζουν οι επιτυχημένοι.
Οι κυβερνήσεις παρόλο που γνωρίζουν τις βλαπτικές του συνέπειες δυσκολεύονται να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα περιορισμού της χρήσης του, ο λόγος, τα έσοδα που έχουν από την φορολόγηση του καπνού. Ο μόνος τρόπος να αποτελέσει παρελθόν από την ζωή των καπνιστών το "χούι" αυτό είναι να πειστούν να το ανταλλάξουν με άλλο που να μην βλάπτει...

Μύθοι Αλήθειες
Τα «ελαφρά» τσιγάρα δεν βλάπτουν. Όλα τα τσιγάρα βλάπτουν. Ο όρος ελαφρά έχει θεωρηθεί παραπλανητικός και απαγορεύεται στην Ευρώπη.
Το τσιγάρο όποτε θέλω το κόβω. Είναι δύσκολη η διακοπή του γιατί η νικοτίνη είναι εξαρτησιογόνος ψυχοτρόπος ουσία και προκαλεί εθισμό όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη.
Δύο τσιγάρα την ημέρα με τον καφέ και μετά το φαγητό δεν βλάπτουν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν υπάρχει όριο ασφαλείας ως προς την ημερήσια χρήση καπνού.
Το κάπνισμα πίπας, πούρου ή ναργιλέ είναι λιγότερο επιβλαβές. Κάθε χρήση προϊόντος καπνού οδηγεί σε εξάρτηση και έχει περίπου τις ίδιες συνέπειες στον οργανισμό.
Εάν καπνίζω, κάνω κακό μόνο σε εμένα. Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα στους μη καπνιστές και αναπνευστικά προβλήματα ιδιαίτερα στα παιδιά.
Κατά την εγκυμοσύνη μου, καπνίζω μόνο λίγα τσιγάρα και έτσι δεν βλάπτω το έμβρυο. Έχει αποδειχθεί πως όχι μονο τα λίγα τσιγάρα αλλα και το παθητικό κάπνισμα βλάπτουν το έμβρυο, διότι η νικοτίνη περνάει στην εμβρυακή κυκλοφορία και έτσι γεννιούνται παιδιά με μικρότερο σωματικό βάρος και αναπνευστικά προβλήματα. Το κάπνισμα επίσης προκαλεί αιφνίδιο θάνατο νεογνών.
Δεν κόβω το κάπνισμα γιατί καπνίζω τόσα χρόνια και ό,τι κακό ήταν να γίνει, έγινε. Η διακοπή του καπνίσματος σε κάθε ηλικία μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών και πνευμονικών νοσημάτων και καρκίνου.
Αν και καπνίζω, αισθάνομαι πολύ καλά στην υγεία μου χωρίς κανένα πρόβλημα στις επιδόσεις μου. Το κάπνισμα σταδιακά μειώνει τις φυσικές ικανότητες, τις αντιστάσεις του οργανισμού και τη σεξουαλική δραστηριότητα των αντρών, ενώ προκαλεί ρυτίδες και κυτταρίτιδα στις γυναίκες.

*Παναγιώτης Κ.Μπεχράκης: MD, PhD (McGill), FCCP, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος Ιατρικό Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Harvard, Ερευνητής, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημία Αθηνών, Πρόεδρος της Εθνικής Eπιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Πρόεδρος του European Network for Smoking and Tobacco Prevention

ΠΗΓΗ: Ενημερωτικό δελτίο [Μάιος 2014] του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) του Υπουργείου Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου