Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΣΥΝΙΩΤΗΣ

Ο ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Παρουσιάζονται τα παραδοσιακά Ελληνικά λαχανικά, φυτά που έχουν την ιδιότητα σε σύντομο χρόνο να αποδίδουν... καρπούς. Δεν χρειάζονται μεγάλο χώρο για να καλλιεργηθούν ώστε να καλύψουν τις οικογενειακές ανάγκες. Ο ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου του σπιτιού αρκεί! 
Περιορίζοντας τα ανθοφόρα φυτά και προσθέτοντας στη θέση τους λαχανικά, συνδυάζεται το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Βιβλίο που εκδόθηκε στην Αθήνα τους πρώτους μήνες της Κατοχής, το 1941. Περίοδος που τα τρόφιμα στις πόλεις σπανίζουν και όσα υπάρχουν κοστίζουν πανάκριβα, με διαρκώς και ραγδαίως ανερχόμενες τιμές.
Η διανύουσα κρίση αποτελεί αφορμή  να δημιουργηθούν ξανά λαχανόκηποι στις μονοκατοικίες ή σε μικρές πολυκατοικίες που οι ένοικοι συνδέονται μεταξύ τους κατά προτίμηση οικογενειακά.
Οι οδηγίες καλλιέργειας που υπάρχουν στο βιβλίο είναι εκλαϊκευμένες. Καλύπτουν όλο το φάσμα του κύκλου των λαχανικών που παρουσιάζονται. Από την εποχή σποράς ή φύτευσης, την λίπανση, τις ασθένειες με την φυτοπροστασία τους, το έδαφος, τις αποστάσεις των φυτών, μέχρι και συνδυασμούς καλλιεργειών. Όλα αυτά σε 64 σελίδες.
Τα προτεινόμενα φάρμακα με ένα καλό πλύσιμο του καρπού έχουν απομακρυνθεί, χωρίς να επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Σε αντίθεση με τα σύγχρονα που εισχωρούν στο εσωτερικό του καρπού και αν καταναλωθούν μετά το ράντισμα κινδυνεύει η υγεία. Λίγα από τα φάρμακα του βιβλίου δεν βρίσκονται σήμερα.
Η μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται είναι η Οκά και η διαίρεσή της σε 400 δράμια. Η οκά αντιστοιχεί σε 1.282 γραμμάρια και το δράμι σε 3,205 γραμμάρια.
Ο συγγραφέας Νικόλαος Βοσυνιώτης είναι γεωπόνος που σπούδασε στις Βερσαλίες της Γαλλίας και ήταν τμηματάρχης του Υπουργείου Γεωργίας στο Πεδίον του Άρεως. Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Διονύσιος Πετσάλης.
Πατήστε ΕΔΩ για να εμφανιστεί το περιεχόμενο του βιβλίου σε αρχείο pdf, που έγινε με την φροντίδα του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου