Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΓΑ!



 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ
«ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»

Τη μελλοντική έδρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος επισκέφτηκαν οι μαθητές της δημοσιογραφικής ομάδας του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας στις 4 Δεκεμβρίου.

Τα δύο κτίρια οικοδομούνται στο χώρο του πρώην Ιπποδρόμου έκτασης 220 στρεμμάτων, ο οποίος αξιοποιείται ως πάρκο “Σταύρος Νιάρχος” με σύγχρονες προδιαγραφές. Αρχιτέκτονας αυτών των έργων, που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», είναι ο Renzo Piano.
Οι μαθητές της δημοσιογραφικής ομάδας καλεσμένοι του Ιδρύματος ενημερώθηκαν για το τι πρόκειται να κατασκευαστεί και παρατήρησαν την πορεία των έργων. Η όλη διαδικασία έγινε μέσω προγράμματος στο οποίο συμμετείχαν τα παιδιά σε ειδικό χώρο που έχει δημιουργηθεί για αυτό το σκοπό. Παρουσία τους άριστη και δυναμική, τόσο στις απαντήσεις όσο και στις ερωτήσεις που έκαναν. Η δημιουργική ατμόσφαιρα που αναπτύχθηκε είχε ως αποτέλεσμα να παραταθεί πέραν του προγραμματισμένου χρόνου η παρουσία των παιδιών του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή στο νέο της χώρο θα αποτελείται από δύο θέατρα, ένα μεγάλο των 1400 θέσεων, στο οποίο θα τελούνται οι κύριες παραστάσεις και ένα μικρότερο των 450 θέσεων. Εξασφαλίζει πλέον την δυνατότητα οι παραστάσεις της λυρικής να γίνονται στο χώρο της. Σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σήμερα, να αναζητεί χώρους σε άλλες σκηνές. Η ύπαρξη δύο θεάτρων ενισχύει και την δυνατότητα να υπάρξει ποικιλία παραστάσεων, όπως παιδικής όπερας, πειραματικής όπερας, μοντέρνου χορού και μουσικής.
Η μετακόμιση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της εξασφαλίζει πιο άνετους χώρους και πιο λειτουργική σχεδίαση για να στεγάσει και να φροντίζει με άνεση τον μεγάλο αριθμό σε ποσότητα βιβλίων που κατέχει. Πολλά δε από αυτά είναι παλαιά ή είναι χειρόγραφα και χρειάζονται διαρκή συντήρηση και ειδικές συνθήκες φύλαξης. Προβλέπεται να προχωρά με γοργό ρυθμό και η ψηφιοποίηση των παλαιών βιβλίων και εντύπων. Η νέα καινοτομία της βιβλιοθήκης είναι ότι θα λειτουργεί και ως δανειστική κάτι που δεν είχε δυνατότητα να πραγματοποιεί στο κτίριο της οδού Πανεπιστημίου.
Όλη η έκταση ακόμα και τα κτίρια είναι ενσωματωμένα στο πάρκο «Σταύρος Νιάρχος». Αυτό το πάρκο είναι διαφορετικό από τα άλλα! Πρόκειται για μια μία μεγάλη έκταση πράσινου, που θα καλύπτει και τις ταράτσες των κτισμάτων. Περιλαμβάνει ένα κανάλι 400 μ. που θα λειτουργεί και σαν αντιπλημμυρικό έργο και θα συνδέεται με την παρακείμενη θάλασσα. Ένα μέρος του πάρκου θα είναι καλυμμένο με ελιές παράλληλα όμως θα φυτευτούν και φυτά από όλα τα μέρη που ευδοκιμούν στην περιοχή. Στις υπαίθριες δραστηριότητες  θα περιλαμβάνει  χώρους για ειδικές δραστηριότητες όπως: μονόζυγο, πίδακες νερού, γιόγκα, όργανα γυμναστικής TRX, κηπουρική, υπαίθριο σκάκι,  διαλογισμό, πικ-νικ, δρόμος τρεξίματος, παιδική χαρά και έναν ποδηλατοδρόμο. Όλα αυτά έχουν σκοπό να προσελκύει κόσμο τις ώρες λειτουργίας του πάρκου που ορίζονται από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.
Η δια μόρφωση όλου του χώρου στηρίζεται στα σχέδια του Ρέντσο Πιάνο του Ιταλού  αρχιτέκτονα του οποίου η δουλειά είναι σχετική με την εποχή μας. Δεν ακολουθεί καμία μόδα φόρμας ή θεωρίας, ούτε περιορίζεται σε ένα προσωπικό ιδίωμα. Συμπερασματικά, αυτό που τον ξεχωρίζει από άλλους ταλαντούχους αρχιτέκτονες είναι η ικανότητα του να προσαρμόζει το σχεδιασμό του στις τοποθεσίες των κτιρίων διατηρώντας το ενδιαφέρον για τα υλικά και την κατάλληλη τεχνολογία.
Το Ίδρυμα για να διαμορφώσει τον χώρο προβλέπεται να ξοδέψει περίπου μισό δις Ευρώ αλλά η παρουσία του σταματά με την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο παραδίδει στο Ελληνικό δημόσιο να το λειτουργήσει με προδιαγραφές, για να μην γίνει «μπάχαλο»…
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του σε ενάμιση έτος, ίσως να είναι και οι πρώτοι επισκέπτες αυτού του πρωτόγνωρου δημιουργήματος!

Λεριώτης Στάμος, Στεργίου Αλέξανδρος, Στρατηγέλλης Στράτος, Φίλιας Ερρίκος, Φουκανέλης Χρήστος  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου