Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
"Χωρίς λόγια", έργο του F. Behrendt, Γερμανία 1970

Οι διακοπές των Χριστουγέννων διαρκούν και φέτος το χρονικό διάστημα από 24 Δεκεμβρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.
Διακοπές αναγκαίες για την ανανέωση από την καθημερινότητα του σχολικού προγράμματος. Αποφόρτιση που φέρνει δυναμικότερη συνέχεια με το νέο ημερολογιακό έτος.
Οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές όπως  αποκαλείται η περίοδος του Δωδεκαημέρου, γιορτάζουμε τη Γέννηση και τη Βάπτιση του Χριστού, την έναρξη της επίγειας πορείας Του, καθώς και το νέο έτος, το 2015! Η περίοδος αυτή συνδέεται και με παραδόσεις όπως είναι τα κάλαντα τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αντίστοιχα, όπου αναγγέλλονται με τον πιο θαυμάσιο τρόπο τα δύο αυτά σημαντικά και σημαδιακά γεγονότα. Θαυμάσιες είναι και οι εκκλησιαστικές ακολουθίες των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων, στην οποία αγιάζονται τα νερά. Ειδικά στο παραλιακό μέρος της πόλης, στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, γίνεται πιο εντυπωσιακή η τελετή στη θάλασσα.
Να βγουν τα παιδιά να πουν τα κάλαντα σε παρέες. Τα σπίτια να τους ανοίξουν τις πόρτες και το χαρούμενο άγγελμα τους να ακουστεί με τις έντιμες και αγνές φωνές τους. Την παραμονή των Φώτων να ανοίξουμε τα σπίτια στους ιερείς της ενορίας για να τα αγιάσουν με τον Μεγάλο Αγιασμό.
Οι γιορτές αυτές έχουν τα γλυκά και τα φαγητά τους. Όσα μπορούμε να τα δημιουργήσουμε στο σπίτι με την συμμετοχή των μελών της οικογένειας να το φροντίσουμε. Να δώσουμε έμφαση σε αυτά που θυμίζουν τις ιδιαίτερες πατρίδες μας. 
Το Χριστουγεννιάτικο και το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, στην υποδοχή του νέου έτους, κάθε τόπος έχει την τελετουργία του. Ας τα εντάξουμε στους γιορτασμούς μας. Ειδικά η συνένωση εθίμων γεννά πιο εντυπωσιακές στιγμές!
Πρόκειται για παραδόσεις που διατηρούνται αιώνες και είναι άδικο να συμβάλλουμε ώστε να χάσουμε την σύνδεση με το γενεαλογικό μας δέντρο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου