Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια



Φωτογραφική έκθεση για τον αντίκτυπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στους πολίτες


Καταγράφεται φωτογραφικά ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος στην περιοχή των Βαλκανίων μέσα από τα έργα πέντε φωτογράφων. Παρουσιάζονται πολεμικά στιγμιότυπα αλλά και η καθημερινότητα του πολέμου.
Απεικονίζεται ένα λιγότερο γνωστό θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων που διεξήχθηκε το διάστημα των ετών 1914-1918.
Ο Αμερικανός Lewis Hine φωτογράφισε παιδιά-θύματα του πολέμου. Θέμα της δουλειάς ενός άλλου Αμερικανού φωτογράφου, του Ariel Varges, είναι η Θεσσαλονίκη μετά την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων. Ο Ρώσος Sampson Tchernoff κατέγραψε την υποχώρηση του σερβικού στρατού στα βουνά της Αλβανίας. Δύο ανώνυμοι φωτογράφοι, τέλος, που ανήκαν στον γερμανικό και τον γαλλικό στρατό αντίστοιχα, φωτογράφισαν την καθημερινότητα του πολέμου στα Βαλκάνια και τα εγκλήματα πολέμου κατά του άμαχου πληθυσμού.
Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει εντυπωθεί στη μνήμη των ανθρώπων κυρίως ως ένας μηχανοποιημένος πόλεμος χαρακωμάτων στο Δυτικό Μέτωπο, ο οποίος στοίχισε έναν ως τότε αδιανόητο αριθμό θυμάτων μεταξύ των στρατιωτών και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών. Στα Βαλκάνια, αντιθέτως, ο πόλεμος μαινόταν στα χωριά και τις πόλεις, εκεί δηλαδή όπου ζούσε ο ανυπεράσπιστος άμαχος πληθυσμός.
Η έκθεση παρουσιάζεται στο γερμανικό ινστιτούτο Γκαίτε (Goethe), που βρίσκεται στην Αθήνα, οδός Ομήρου 14-16. Έχει ελεύθερη είσοδο και διαρκεί μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2015. Οι ώρες λειτουργίας είναι:  Δευτέρα-Πέμπτη: 9:00 – 21:00, Παρασκευή: 9:00 – 19:00, Σάββατο: 9:00 – 13:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου