Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Κ.Π.Ε. ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ



ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης (ΚΠΕ) με τον καταπράσινο κήπο του, επισκέφτηκε η περιβαλλοντική ομάδα  του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας στις 2 Δεκεμβρίου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να παρακολουθήσει το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "το πράσινο στην πόλη" και να έρθει σε επαφή με την φύση άμεσα.


Όμως τι είναι αυτό το κέντρο; Πρόκειται για μια έκταση 1700 τμ που χωρίζεται: στον κήπο, που περιλαμβάνονται μεσογειακά φυτά, (πεύκα, μυρτιές, δενδρολίβανα, χαρουπιές, δάφνες, ελιές κλπ) , και στο ίδιο το κτήριο όπου γίνονται οι δραστηριότητες. Άρχισε να λειτουργεί από το σχολικό έτος 1995-1996 και σήμερα το έχουν επισκεφτεί  πολλά σχολεία από όλα τα μέρη της Αθήνας!
Η ενδιαφέρουσα παραμονή στο ΚΠΕ εκδηλώθηκε με την άφιξη της Ομάδας. Στην αρχή μας υποδέχθηκε ο υπεύθυνος του ΚΠΕ, ο καθηγητής Γεώργιος Φαραγγιτάκης. Έκανε την εισαγωγή στο θέμα αναφερόμενος στο φυσικό περιβάλλον γενικά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι σε αυτό ειδικά.
Τα παιδιά της Περιβαλλοντικής ομάδας, στη συνέχεια, με έναν διασκεδαστικό τρόπο, χωρίστηκαν σε πέντε υποομάδες, και την κάθε μια συντόνιζε ένας καθηγητής του ΚΠΕ. Τους δόθηκε ένα φύλλο εργασίας και αναζήτησαν το φυτό που επέλεξε ο καθηγητής το οποίο βρισκόταν στον κήπο. Συμπληρώθηκε ανακαλύπτοντας με την παρατήρηση τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου φυτού. Το αναπαράστησαν με την γλώσσα του σώματος κατόπιν, μαθαίνοντας παράλληλα να λειτουργούν ομαδικά.
Όταν όλες οι ομάδες ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητα αυτή, συγκεντρώθηκαν σε μια αίθουσα, για να περιγράψει η κάθε ομάδα στις άλλες το φυτό πάνω στο οποίο είχε εργαστεί. Έπειτα ακολούθησαν κι άλλες δραστηριότητες και συζητήσεις, οι οποίες κάποια στιγμή έγιναν λίγο κουραστικές.
Έπειτα, πάλι χωρισμένοι σε ομάδες, μελέτησαν ένα συγκεκριμένο οικοσύστημα, ήταν χώροι με πράσινο, οικόπεδα και πάρκα στην γειτονιά του ΚΠΕ. Στο τέλος, όλες οι ομάδες μαζεύτηκαν σε ένα πάρκο όπου παρουσίασαν τις εργασίες τους και πρότειναν ιδέες για την καλυτέρευση του κάθε χώρου.
Η επίσκεψη έκλεισε λέγοντας το κάθε παιδί τις εντυπώσεις του γι αυτή την επίσκεψη. Για όλους έμεινε ως μια εμπειρία πολύ ωραία!

Στέλλα Γκότση, Μαριλία Τσαπατσή, Κωνσταντίνα Μπελεγράτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου