Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

«Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο»

Η καλή πλευρά της ζωής

Δύο συνάνθρωποί μας με αναπηρία επισκέφτηκαν το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού προγράμματος Εξοικείωσης με την Αναπηρία, στα σχολεία: «Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο», την  Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου. 

Συζήτησαν με τους μαθητές της Α΄ γυμνασίου για τα λειτουργικά τους προβλήματα και για το πώς τα αντιμετωπίζουν. Ο συντονισμός της δραστηριότητας ανήκει στον  Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (Σ.Κ.Ε.Π.), που είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο φροντίζει να παρουσιάζει πώς είναι η ζωή ενός ανθρώπου με αναπηρία.
Ο κ. Δημήτρης, ο οποίος έχει κινητικό πρόβλημα και χρησιμοποιεί αμαξίδιο στις μετακινήσεις του, επικοινώνησε με τα τμήματα Α1 και Α2. Στην αρχή συστήθηκε και μετά άρχισε να μιλάει για την καθημερινότητά του! Μίλησε για την δουλεία του, δηλαδή ότι είναι καθηγητής Οικονομικών και πρόσφατος ομιλητής στα παιδιά. Έπειτα μίλησε για διάφορα περιστατικά στην ζωή του όταν πήγαινε σχολείο και την κοινωνική ζωή ενός παιδιού με σωματικά προβλήματα. 
Ο κ. Κωνσταντίνος, ο οποίος έχει πρόβλημα με την ακοή, επικοινώνησε με τα τμήματα Α3 και Α4. Αναφέρθηκε στην αντιμετώπισή του από τους συμμαθητές του, που όσο μεγάλωνε, ιδιαίτερα από το Γυμνάσιο και μετά, περιορίζονται τα προβλήματα επικοινωνίας που φέρει το ακουστικό πρόβλημα, το οποίο απαλύνει και η τεχνολογία. Σπουδάζει, ασχολείται με τον αθλητισμό, βγαίνει με παρέες, κάνοντας υπέρβαση της αναπηρίας του. Εξήγησε παραστατικά πως περιορίζει τις επιπτώσεις της.
Όλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ρωτήσουν αυτούς τους ανθρώπους ό,τι δεν ήξεραν ή δεν καταλάβαιναν και τους απαντούσαν με ευχαρίστηση, λύνοντάς τους  τις απορίες τους σχετικά με το θέμα. Οι μαθητές έμαθαν πολλά περισσότερα από όσα γνώριζαν και έμαθαν πώς μπορούν και οι ίδιοι να βοηθήσουν στο να διευκολυνθεί η ζωή αυτών των ανθρώπων. Κατάλαβαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, τις οποίες οι υπόλοιποι μπορούν να κάνουν με πολύ μεγάλη ευκολία και να το εκτιμήσουν αυτό. Σε όλους τους μαθητές άρεσε αυτό το γεγονός, καθώς ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία, ώστε να  μπορέσουν να καταλάβουν καλύτερα κάτι που ίσως και να αδυνατούσαν στο παρελθόν.
Με το πρόγραμμα αυτό, ο Σ.Κ.Ε.Π., έδειξε ότι η ζωή δεν βασίζεται στο πως μοιάζεις. Αλλά στο ποιος είσαι πραγματικά και ότι δεν χρειάζεται να περιμένεις την λύση αλλά να ζεις την κάθε στιγμή σαν την καλύτερη και να βλέπεις την καλή πλευρά της ζωής.

 Σοφία-Αριάδνη Κόκκωνα, Ιωάννα Διακρούση 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου