Μουσακάς με λαχανικά
Ο παραδοσιακός μουσακάς σε διαφορετική εκδοχή, όπου απουσιάζει ο κιμάς, αλλά με πολλά λαχανικά που του δίνουν πλούσια γεύση και θαυμάσια αρώματα, ενώ η κρέμα στο πάνω μέρος είναι και αυτή παρασκευασμένη με άλλον τρόπο, προς το καλύτερο!...
Υλικά (για 4 άτομα)
4-5 μελιτζάνες φλάσκες (ανάλογα το μέγεθος)
2 μεγάλα κρεμμύδια σε ροδέλες
2 πιπεριές πολύχρωμες (πράσινη, κόκκινη ή κίτρινη)
3 καρότα
½ κονσέρβα μανιτάρια ή φρέσκα
2 κολοκύθια σε φέτες
150 γρ. φέτα (ή άλλο άσπρο τυρί της αρεσκείας σας όπως ανθότυρο)
800 γρ. πατάτες
1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη
Λίγο γάλα (φρέσκο ή εβαπορέ)
Αλάτι/ πιπέρι
Γαρύφαλλο τριμμένο
Εκτέλεση
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο γκριλ.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τις πιπεριές, στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα κολοκύθια κομμένα σε κυβάκια ή σε φέτες και τέλος τα καρότα τα οποία τα έχουμε περάσει από τον τρίφτη. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να σοταριστούν.
Σε ένα ταψί ή πυρέξ βάζουμε κάτω μια στρώση μελιτζάνες, από πάνω ρίχνουμε τη γέμιση, τη φέτα σε μικρά κομματάκια και από πάνω τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Βράζουμε τις πατάτες, τις αλέθουμε με πιρούνι μέχρι να γίνουν πουρές, προσθέτουμε το βούτυρο, λίγο γάλα, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρύφαλλο. Απλώνουμε τον πουρέ πάνω από τις μελιτζάνες και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά.
- Ανάλογα με την εποχή και τα λαχανικά της αρεσκείας σας μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε υλικά από τη γέμιση. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι λαχανικά μπορεί να έχετε πρόχειρα στο ψυγείο σας.
Περισσότερες δημοφιλείς και νόστιμες συνταγές βρίσκονται ΕΔΩ.
ΠΗΓΗ: ΕΥΖΗΝ - Πρόγραμμα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με αποδέκτη το μαθητικό πληθυσμό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου