Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Φεστιβάλ Αθηνών

Δωρεάν εργαστήρια μόδας, χορού και sound art

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου προσφέρει δωρεάν συμμετοχή στα εργαστήρια μόδας, χορού και sound art που πραγματοποιούνται, στο πλαίσιο των φθινοπωρινών και χειμερινών καλλιτεχνικών δράσεων του, με τίτλο «Open Plan».

Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου επεκτείνει τη δραστηριότητά του κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και της χειμερινής περιόδου με μία σειρά από ερευνητικές δράσεις και συνεργασίες με δωρεάν συμμετοχή, που απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες του χώρου των παραστατικών τεχνών (Open Plan for Artists), όσο και στο ευρύτερο κοινό (Open Plan for all).

Οι δηλώσεις συμμετοχής για τρία από τα εργαστήρια του «Open Plan» του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έχουν ήδη ξεκινήσει:
  • Δύο εργαστήρια που απευθύνονται στο κοινό: «Morphes», εργαστήριο μόδας με την Ιωάννα Κουρμπέλα και «Ancient Future Solo», εργαστήριο χορού για εφήβους με τη Μαριάννα Καβαλλιεράτου.
  • Ένα εργαστήριο για επαγγελματίες του χώρου: «Αντηχήσεις / Echoes», εργαστήριο για sound artists και συνθέτες, στο πλαίσιο του κύκλου «Chronotopia».
Morphés

Το εργαστήριο Morphés απευθύνεται σε όσους θέλουν να γνωρίσουν τα στάδια δημιουργίας ενός ενδύματος, μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο με το Αρχαίο Δράμα.

Το εργαστήριο

Με πηγή έμπνευσης το Αρχαίο Δράμα, η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Ιωάννα Κουρμπέλα προτείνει ένα ξεχωριστό εργαστήριο, ανοιχτό σε όλους, χωρίς προαπαιτούμενη εμπειρία στη μόδα. Με φυσική παρουσία στο εργαστήριο της σχεδιάστριας, οι συμμετέχοντες γνωρίζουν όλα τα στάδια σχεδιασμού, δημιουργίας και εκτέλεσης ενός ενδύματος: από την ιστορία του κοστουμιού και της μόδας, τη μελέτη των υφασμάτων και των χρωμάτων έως τη σύλληψη της ιδέας, τον σχεδιασμό του πατρόν και την κοπή και τη ραφή του ρούχου.
Στο τέλος του εργαστηρίου, κάθε συμμετέχων ζέχει δημιουργήσει ένα πρωτότυπο ένδυμα, ενώ το σύνολο των ενδυμάτων θα παρουσιαστεί σε ένα ξεχωριστό «φεστιβαλικό» editorial γνωστού περιοδικού.
H καλλιτεχνική διαδικασία πλαισιώνεται από καταξιωμένους επαγγελματίες από τον χώρο της μόδας και του θεάτρου: την εικαστικό Μαριάννα Κατσουλίδη, τη μοντελίστ Τζέλα Μητροπάνου, τη σκηνογράφο-ενδυματολόγο Μίκα Πανάγου, τη στυλίστρια Alex Petsetakis και τη διευθύντρια του περιοδικού Marie Claire Γαλάτεια Λασκαράκη. Βοηθός στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου θα είναι η Fashion Artist, Μελισσάνθη Σπέη.

Πληροφορίες 

Εργαστήριο μόδας εμπνευσμένο από τη μορφή της Ιφιγένειας με την Ιωάννα Κουρμπέλα.
Σχεδιασμός – Υλοποίηση: Ιωάννα Κουρμπέλα
Βοηθός σχεδιασμού – υλοποίησης: Μελισσάνθη Σπέη
Εισηγητές Μαριάννα Κατσουλίδη, εικαστικός / Τζέλα Μητροπάνου, μοντελίστ / Μίκα Πανάγου, σκηνογράφος – ενδυματολόγος / Alex Petsetakis, στυλίστρια / Γαλάτεια Λασκαράκη, διευθύντρια του περιοδικού Marie Claire
Αριθμός συμμετεχόντων: 6
Ηλικίες: 18 +
Χώρος διεξαγωγής: online και στο Ατελιέ της Ιωάννας Κουρμπέλα
Διάστημα διεξαγωγής: Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2020
Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής: Μέχρι τις 16 Οκτωβρίου
*Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες  χωρίζονται σε δύο ομάδες τριών ατόμων η κάθε μία για την διευκόλυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ancient Future Solo

To εργαστήριο Ancient Future Solo προσκαλεί εφήβους 14-17 ετών να φτιάξουν τα δικά τους χορευτικά έργα με υλικό από τη σχολική διδακτέα ύλη, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της προσωπική έκφρασης μέσω της κίνησης.

Το εργαστήριο

Tι σημαίνει υπέρβαση; Ποια πράξη είναι ηρωική; Πώς η πίστη σε μια ιδέα και η απόφαση για δράση επηρεάζουν το σώμα; Τι σημαίνει ευθύνη, προσωπικό κόστος; Πώς είναι το σώμα που αντιστέκεται; Πώς είναι το σώμα που επαναστατεί; Με αφετηρία την «Ελένη» του Ευριπίδη και την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, από τη διδακτέα ύλη του Γυμνασίου και του Λυκείου αντίστοιχα, η χορογράφος Μαριάννα Καβαλλιεράτου προτείνει ένα εργαστήριο εισαγωγής στη δημιουργική γλώσσα του σύγχρονου χορού και της κίνησης, αποκλειστικά για εφήβους, με ή και χωρίς εμπειρία εκπαίδευσης στον Χορό.
Η διαδικασία της έρευνας και οι πρόβες στο πλαίσιο του εργαστηρίου,  πραγματοποιείται στον χώρο Β της Πειραιώς 260, εστιάζουν στην ανάπτυξη της προσωπικής έκφρασης μέσω της κίνησης: κάθε έφηβος δημιουργεί τον δικό του χορευτικό χαρακτήρα και κατόπιν, προχωρά στη σύνθεση και την εκτέλεση ενός χορευτικού σόλο. Για τη δραματουργική προσέγγιση των κειμένων, η Μαριάννα Καβαλλιεράτου θα συνεργαστεί με θεατρολόγο, ενώ ο συνθέτης Γιώργος Μιζήθρας, θα συνθέσει πρωτότυπη μουσική για τις δημιουργίες που θα προκύψουν. Οι τελικές δημιουργίες των εφήβων θα μαγνητοσκοπηθούν και θα παρουσιαστούν στο κοινό μέσα από την ιστοσελίδα και τα social media του Φεστιβάλ.

Πληροφορίες

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα χορού για εφήβους με τη Μαριάννα Καβαλλιεράτου.
Αριθμός συμμετεχόντων: έως 8
Ηλικίες: 14 – 17 ετών
Χώρος διεξαγωγής: Πειραιώς 260 – Xώρος Β
Διάστημα διεξαγωγής: Οκτώβριος – Δεκέμβριος
Κάθε Σάββατο 11:00 – 15:00 από τις 24.10 έως τις 19.12.2020
Υποβολή αιτήσεων: Μέχρι τις 14 Οκτωβρίου

Chronotopia

Το Chronotopia Αντηχήσεις / Echoes είναι ένα εργαστήριο που απευθύνεται σε sound artists και συνθέτες ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής, με επίκεντρο το ερευνητικό και καλλιτεχνικό έργο του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ), το οποίο έχει την έδρα του στην Αθήνα. Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου με το CTM Festival του Βερολίνου και το Goethe-Institut Athen.
Περισσότερες πληροφορίες: Chronotopia Αντηχήσεις / Echoes
Υποβολή συμμετοχής:  Μέχρι τις 25 Οκτωβρίου

ΠΗΓΗ: https://www.monopoli.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου