Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Ζωρζ Σαρή

 Το ψέμα  

Όλοι μας λέμε ψέματα. Άλλες φορές αθώα και άλλες φορές πιο ένοχα, πιο σκοτεινά. Το καταπληκτικό αυτό βιβλίο  της αγαπημένης συγγραφέως αφηγείται πως μερικές φορές ένα απλό ψέμα, μπορεί να μας στοιχειώσει για την υπόλοιπη ζωή μας. Μόνη λύση… η αλήθεια.
Η Χριστίνα, ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι, το κύριο πρόσωπο της ιστορίας, έρχεται με την μητέρα της στην Αθήνα όταν τους εγκαταλείπει ο πατέρας της που έχει στόχο να βγάλει λεφτά, πολλά λεφτά και δυστυχώς δεν καταφέρνει να συνδυάσει την επιχειρηματικότητα με την οικογένεια. Η μητέρα της είναι άεργη, όμως αναγκάζεται να βρει δουλειά και καινούργια κατοικία γρήγορα. Δουλεύει ως θυρωρός μιας πολυκατοικίας όπου της προσφέρεται και ένα μικρό σπιτάκι στο υπόγειο. Δεν επικοινωνούν με πολλούς εκτός από τον θείο της Χριστίνας, ο οποίος ως καθηγητής που είναι, φροντίζει να βρει μια θέση για αυτήν σε ένα από τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία. Εκεί η ξαδέρφη της, η Ρέα, την γνωρίζει στους φίλους της. Όμως, αποφασίζει να τους κρύψει την κατάσταση που βρίσκεται, στην προσπάθειά της να δείξει πως ζει μια κανονική ζωή.  Δημιουργεί μια νέα, μια καλύτερη πραγματικότητα. Δεν θέλει κανείς να μάθει τι έχει γίνει. Δεν θέλει να την θεωρούν «διαφορετική». Θέλει να γίνει μια από αυτούς.
Το ψέμα είναι ένα ανεξίτηλο σημάδι που αφήνεις στον εαυτό σου. Είναι η ανάγκη της στιγμής, που θέλεις να ξεχάσεις… αλλά δεν μπορείς. Όσο προσπαθείς να τρέξεις μακριά του, τον δρόμο σου σαν τοίχος εμποδίζει. 
[Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ, σελίδες 144, έτος έκδοσης 2013]

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου