Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973

 Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ

Το Πολυτεχνείο το 1973 έδωσε θάρρος στον κόσμο, αμφισβήτησε δημόσια και συλλογικά το δικτατορικό καθεστώς. Ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρησή του στην εξουσία, παρόλο που η νέα ηγεσία του υπό τον Δημήτριο Ιωαννίδη ήταν ιδιαίτερη σκληρή.
Η ημέρα της πτώσης της δικτατορίας ήταν μια γιορτή χωρίς εορτασμό. Ο κόσμος ήταν διπλά εξαγριωμένος. Στέρησαν από την κοινωνία την Δημοκρατία και από τον Ελληνισμό το 40% της Κύπρου.
Η δικαιοσύνη πιεζόμενη από την κοινή γνώμη ανέθεσε στον τότε νεαρό εισαγγελέα πρωτοδικών, Δημήτριο Τσεβά, στις 5 Σεπτεμβρίου 1974,  την εξέταση «προς διακρίβωσιν τυχόν τελέσεως, αξιοποίνων πράξεων εξ αφορμής των περί το Πολυτεχνείον γνωστών αιματηρών εκδηλώσεων του Νοεμβρίου 1973»
Σύντομα, στις  14 Οκτωβρίου 1974, παρέδωσε το «πόρισμα Τσεβά», όπως επικράτησε να λέγεται. Εξαιρετική ερευνητική εργασία που είναι αναμφισβήτητο το περιεχόμενό της. Περιγράφει με σαφήνεια τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αποτελεί την σημαντικότερη ιστορική πηγή και ταυτόχρονα το πρώτο επιστημονικό πόρισμα των δραματικών γεγονότων.
Πατήστε ΕΔΩ για να εμφανιστεί το περιεχόμενο του βιβλίου σε αρχείο pdf, το οποίο δανειστήκαμε από την ιστοσελίδα schooltime.gr.
Περισσότερα επιλεγμένα βιβλία σε αρχείο pdf βρίσκονται ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου