Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Κορωνοϊός COVID-19

 ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΑ  ΜΕΤΡΑ

Νέα μέτρα για τον κορωνοϊό εξαγγέλθηκαν, νέα κοινή υπουργική απόφαση εκδόθηκε για τα σχολεία (ΦΕΚ 4810/Β’/ 31-10-2020), για την ακρίβεια περιέχει επικαιροποιημένες αλλαγές από τις προηγούμενες αποφάσεις. Κατάλαβαν τούτη την φορά οι ειδικοί  της Εθνικής Επιτροπής προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, ότι η παρατεταμένη χρήση της μάσκας από παιδιά και εφήβους δεν είναι εφικτή και δημιούργησαν «διαλείμματα μάσκας».
Ειδικότερα η απόφαση αναφέρει και τα εξής:

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων, στους εσωτερικούς  και στους εξωτερικούς χώρους  των σχολικών μονάδων, καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Χρήση μάσκας δεν γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, αλλά πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

«Διάλειμμα μάσκας»

Κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη και σε χρόνο που οι μαθητές δεν καλούνται να μιλούν, οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας» ώστε να επέρχεται αποφόρτιση των παιδιών και να ενισχύεται η σωστή χρήση της μάσκας. Αυτό μπορεί να γίνεται τόσο μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, όσο και σε εξωτερικούς χώρους καθώς και κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας του σχολείου. Ενδεικτικά, μπορεί να δίνεται οδηγία για ολιγόλεπτη προσεκτική αφαίρεση της μάσκας μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια ανάγνωσης κειμένου από εκπαιδευτικό ή ατομικής εργασίας από τους μαθητές, έχοντας ανοικτά τα παράθυρα όσο είναι δυνατόν. Στο διάλειμμα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να γίνεται ολιγόλεπτη αφαίρεση της μάσκας αφού τα παιδιά τηρήσουν αποστάσεις, παραμένοντας στην ίδια θέση τα λίγα λεπτά που δεν θα φορούν μάσκα. Δεν θα γίνεται χρήση μάσκας όταν τα παιδιά τρώνε ή πίνουν, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. 

Ειδικές περιπτώσεις

Η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης μπορεί να προκριθεί από τους γονείς κατ’ επιλογήν τους ή τον θεράποντα ιατρό για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, (αναλυτικά  περιγράφονται στο ΦΕΚ)
Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται κατηγορίες μαθητών, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο, αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα σχετικά δικαιολογητικά (αναφέρονται στο ΦΕΚ)
Σε περίπτωση που μαθητής αρνείται τη χρήση μάσκας του απαγορεύεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, και ως ανήλικος, παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση «όσο το δυνατόν» των μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τον κηδεμόνα του. 

Εκδρομές, διαγωνισμοί, εκδηλώσεις 

Εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής/μετακίνησης/υποδοχής μαθητών και εκπαιδευτικών δεν πραγματοποιούνται. Διδακτικές επισκέψεις, περίπατοι,  δύνανται να διεξάγονται ανά τμήμα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας
 Οι μαθητικοί διαγωνισμοί τελούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.
 Οι σχολικοί εορτασμοί πραγματοποιούνται εντός του κάθε τμήματος.

Γενικά μέτρα προστασίας
 
Δεν πραγματοποιείται συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο των σχολικών μονάδων πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των σχολικών αιθουσών. Σε περίπτωση που λόγω έκτακτων αναγκών κριθεί απαραίτητη η συγκέντρωση μαθητών στο προαύλιο γίνεται με τα μέτρα προστασίας
 Προτείνεται η συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών, πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών, καθώς και καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες.

Καταγραφή και προσμέτρηση απουσιών
 
Οι απουσίες μαθητών σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19 καταγράφονται, αλλά δεν προσμετρώνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Αν νοσεί από κορωνοϊό COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
β) Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου