Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Είναι αστέρια!

 ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
της Αικατερίνης Ρόζη*

Είναι  διαπιστωμένο ότι οι γυναίκες είναι αστέρια! Μας φωτίζουν μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους τους όχι μόνο στην οικογένεια και στην κοινωνία αλλά και στην  Επιστήμη!  Σε αυτές τις γυναίκες-πρωτοπόρους, που παρά τις δυσμενείς συνθήκες, σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, χωρίς  καμία πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση μέχρι και τον 18ο αιώνα, προσέφεραν τόσα πολλά στους τομείς των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM) από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή εποχή, είναι αφιερωμένη η  σημερινή ημέρα. Ας τις καμαρώσουμε και ας αποτελέσουν πρότυπα για τα κορίτσια μας!
 
Η αρχαία Ελληνίδα! 

Η Υπατία της Αλεξάνδριας αναδύθηκε ως σύμβολο της μάθησης και της επιστήμης. Έζησε από το 370 έως το 415μ.Χ.  Ήταν μαθηματικός επικεφαλής της φιλοσοφικής σχολής Νεοπλατωνισμού της πόλης της. Υπέστη βίαιο θάνατο από χριστιανικό όχλο που την υποψιαζόταν ψευδώς για πολιτικές ίντριγκες.... 
 
Η πρώτη προγραμματίστρια!

Η κόρη του Λόρδου Βύρωνα η Ada Lovelace  με ανώτερη μόρφωση στα μαθηματικά και την μουσική διατηρούσε επαφές με τον «πατέρα» της πληροφορικής Babbage καθώς και τους Wheatstone, Faraday  , Dickens και Brewster! Παρά την σύντομη ζωή της, πέθανε μόλις 36 ετών, μεταφράζει και εμπλουτίζει άρθρα του Babbage , προβλέποντας ότι  μια παρόμοια μηχανή στο εγγύς μέλλον θα μπορεί όχι μόνο να επιλύει μαθηματικά προβλήματα, αλλά και να συνθέτει πολύπλοκη μουσική και να παράγει γραφικά. Στο άρθρο περιλαμβάνει ένα "σχέδιο" σχετικά με το πώς η Αναλυτική Μηχανή ( του Babbage) θα μπορούσε να υπολογίζει αριθμούς Μπερνούλι (Bernoulli numbers). Αυτό ακριβώς το "σχέδιο" θεωρείται από τους ιστορικούς το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστή. Το άρθρο  της  δημοσιεύτηκε το 1843. 
 
Η Βιολόγος – Γενετίστρια!

Η Nettie Stevens, δασκάλα που αποταμίευε μέχρι τα 35 της για να σπουδάσει το όνειρό της στο Stanford ! Εκεί διαπίστωσε ότι το φύλο στους αλευροσκώληκες εξαρτιώταν από τα χρωμοσώματα Χ και Υ και μάλιστα ότι τα θηλυκά είχαν ένα ζεύγος χρωμοσωμάτων που έμοιαζαν με ΧΧ, ενώ τα αρσενικά ένα κανονικό Χ και άλλο ένα που έμοιαζε με Υ Η ανακάλυψη της αποδόθηκε πολύ αργότερα και μετ’ εμποδίων.
 
Η γυναίκα που άλλαξε τον κόσμο!!!

Η Μαρία Σκλοντόφσκα Κιουρί (MariaSklodowska-Curie), γεννημένη στη Βαρσοβία της Πολωνίας το 1867, υπήρξε όχι μόνο μία από τις πρώτες γυναίκες επιστήμονες οι οποίες απέκτησαν παγκόσμια φήμη αλλά και μία από τις  σημαντικότερες μορφές της επιστήμης του προηγούμενου αιώνα.Απέκτησε πτυχία στη φυσική και τα μαθηματικά.Της απονεμήθηκαν δύο βραβεία Νόμπελ: Στη φυσική το 1903 και στη χημεία το 1911. Διεξήγαγε πρωτοποριακές μελέτες με βάση το πολώνιο και το ράδιο (στοιχεία τα οποία ανακαλύφθηκαν από την ίδια) και συνέβαλε σημαντικά στην κατανόηση της ραδιενέργειας.
  
Από την Γη στην Σελήνη!

Η Αμερικανή μαθηματικός – μηχανικός  Margaret Hamilton  πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του λογισμικού της NASA, για την θρυλική αποστολή του Apollo 11. Σύμφωνα με την NASA, συνέθεσε τα δομικά στοιχεία, αλλά και έδωσε το μαθηματικό υπόβαθρο για την δημιουργία του λογισμικού της μηχανικής του διαστημόπλοιου.
  
Η αδικημένη...

Η Rosalind Franklin, γεννημένη το 1920, υπήρξε Βρετανή βιοφυσικός γνωστή για την επαναστατική δουλειά της στην ανακάλυψη του DNA, καθώς και στην κατανόηση των ακτίνων X και της μοριακής δομής. «Είδε» πρώτη την δομή του DNA και στις δικές της παρατηρήσεις στηρίχτηκαν οι Watson-Crick, αλλά δεν πήρε νόμπελ...
  
Η σύγχρονη!

Η ιρανή μαθηματικός Μαριάμ Μιρζαχανί (Maryam Mirzakhani) είναι η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το μετάλλιο Φιλντς (Fields), «για την εξαιρετική συμβολή της στη δυναμική και τη γεωμετρία των επιφανειών Ρίμαν και των παραμετρικών χώρων τους» το οποίο απονέμεται από το 1936 σε διακεκριμένους μαθηματικούς κάτω των 40 ετών. Μαζί με το Άμπελ, θεωρούνται τα δύο κορυφαία βραβεία στο χώρο των Μαθηματικών!
 
Οι μελλοντικές επιστήμονες είναι στα θρανία, σουλατσάρουν στα προαύλια, πειραματίζονται στα εργαστήρια, διαβάζουν, λύνουν ασκήσεις!!! Επιτέλους τα κορίτσια πάνε σχολείο – πανεπιστήμιο κάνουν μεταπτυχιακά, διδακτορικά και φωτίζουν την ανθρωπότητα με νέα γνώση!! Απολαύστε το φως! 

ΠΗΓΕΣ 

https://www.smithsonianmag.com/science-nature/women-science-180967866/
https://www.britannica.com/topic/Women-in-Science-2100321
https://www.theguardian.com/.../women-science-industry-structure-sexist-courses-care
.......................................

* Η Αικατερίνη Ρόζη είναι γεωλόγος και υπηρετεί ως εκπαιδευτικός στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου